Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Džihádista John (27) sa prvý raz ukázal na VIDEU nezahalený: Špekulácie, že nebojuje za IS

Džihádista John sľubuje ďalšie zverstvá Zobraziť galériu (2)
Džihádista John sľubuje ďalšie zverstvá (Zdroj: Youtube/Rock on)

RAQQA - Obávaný hrdlorez Islamského štátu si prvý raz sňal masku a odhalil svoje identitu. A čo viac! Okrem toho, že odhalil tvár, predostrel aj svoje vražedné úmysly. Plánuje vraj pokračovať v „mäsiarskom“ diele a chce sa „presťahovať“.

Militant extrémistickej organizácie Islamský štát (IS) známy pod prezývkou Džihádista John prisľúbil, že bude pokračovať v „odrezávaní hláv“ a avizoval, že sa vráti do Británie aj s lídrom IS. Informoval o tom britský denník Daily Mail, ktorý získal mailom videozáznam, na ktorom sa 27-ročný Mohammed Emwazi ukázal prvý raz bez masky na tvári.

Džihádista John sa ospravedlnil rodine: Mrzia ho ťažkosti, ktoré im odhalenie prinieslo

Video je síce bez zvuku, ale denník získal prepis zvukovej stopy, v ktorej údajne počuť muža s britským prízvukom, ako hovorí, že „bude pokračovať v odrezávaní hláv“ a sľubuje, že sa do Británie vráti aj s „kalífom“ - vodcom islamistov.     

Videozáznam vyvoláva viaceré pochybnosti

Panarabskej televízii al-Arabíja sa nepodarilo potvrdiť pravosť videozáznamu, ktorý bol podľa všetkého nasnímaný mobilným telefónom asi pred dvoma mesiacmi v blízkosti islamistami ovládaného mesta Dajr az-Zaur na juhovýchode Sýrie. Mohlo by ísť o prvý záznam Džihádistu Johna vynesený zo Sýrie od februára, keď bol tento muž identifikovaný ako 27-ročný Mohammed Emwazi z Londýna.

Džihádista John (27) sa
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: University of Westminster)

Za koho bojuje?

Britský znalec, ktorý video posudzoval, vyjadril pochybnosti, či ide o rovnakú osobu, aká bola na predchádzajúcich videách v maske alebo na fotografiách z Emwaziho mladosti. Navyše, všetky doterajšie videá s ním boli zaznamenané vo vysokej kvalite a minulý mesiac sa v súvislosti s Emwazim objavili špekulácie, že utiekol do Líbye. Ďalšie správy hovorili o tom, že uniká pred vlastnými spolubojovníkmi, ktorí si želali jeho smrť. Nové video by však bolo v rozpore s týmito informáciami a mohlo by otvárať otázku, či sa hrdlorez nespojil s novou frakciou IS.

Najnovší záznam tajne získali povstalci zo Slobodnej sýrskej armády, ktorí ho poslali jednému zo svojich kolegov, známemu ako abú Rašíd a žijúcemu v bulharskej Sofii. Odtiaľ sa záznam dostal do tureckého Istanbulu. Naposledy sa Džihádista John objavil na videozázname v januári. Video ho zachytávalo pri poprave japonského rukojemníka Kendžiho Gota. Okrem toho sa extrémista podieľal aj na vražde najmenej siedmich ďalších rukojemníkov v Sýrii vrátane dvoch Britov. Celosvetovo, ale smutne známym sa Džihádista John stal pred rokom, keď zavraždil amerického zajatca Jamesa Foleyho. 

Viac o téme: Mohammed EmwaziDžihádista John
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu