Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Fotograf opísal sadistické praktiky IS: S Džihádistom Johnom som musel tancovať tango

Daniel Rye Ottosen sa vo väzení pokúsil spáchať samovraždu
Daniel Rye Ottosen sa vo väzení pokúsil spáchať samovraždu (Zdroj: SITA, danielrye.dk)

KODAŇ - Bývalý rukojemník nazval svojich únoscov nielen sadistami, ale aj bizarnými mučiteľmi. Dánskeho fotografa Daniela Ryea Ottosena, ktorý bol v sýrskom zajatí takmer rok, nútili aj k veľmi netradičným formám utrpenia. Na slobodu sa dostal dvakrát. Prvý raz uveril klamlivej šťastnej náhode a druhý raz zaňho zaplatili obrovské výkupné.

Dvadsaťšesťročný Rye Ottosen je podľa CNN presvedčený, že jedným z jeho väzniteľov a trýzniteľov bol muž v čiernom, ktorý sa objavoval aj na videách s popravami rukojemníkov. S najväčšou pravdepodobnosťou išlo o Mohammeda Emwazi z Británie, muža prezývaného Džihádista John.

Islamský štát ukázal najkrutejšie video: Pomsta za smrť džihádistov predčila aj useknuté hlavy

„Zodvihol ma a ja som s ním musel tancovať tango, John a ja,“ povedal mladík pre televízne vysielanie DR. Daniel mal strach, že ho popravia. Opísal, ako ho potom viedli okolo väznice a odrazu ho zrazili k zemi, kde ho začali kopať a udierať. Mučenie zakončili pohrozením, že mu nos odtrhnú kliešťami.

Hrýzol si vlastnú kožu na zápästiach

Okrem toho ho Džihádistický John nútil spieva známy song Hotel California ako poctu Usámovi bin Ládinovi. V knihe, ktorú dánsky fotograf o svojich zážitkoch neskôr napísal, uviedol, že väzni si museli zapamätať text piesne so zmeneným refrénom: „Vitajte v Usámovom krásnom hoteli, také krásne miesto, také krásne miesto. Usámov krásny hotel nikdy neopustíte, ak to skúsite, čaká vás smrť.“

Mladíka extrémisti nechávali visieť dolu hlavou zaveseného na hák tak, že sa končekmi prstov mohol dotýkať podlahy. Ten pocit bol taký neznesiteľný, že v túžbe oslobodiť sa si začal hrýzť vlastnú kožu na zápästí, aby uvoľnil putá.

K úteku ho inšpiroval hollywoodsky film!

Fotografovo utrpenie začalo 16. mája 2013, keď blízko tureckých hraníc zaznamenával každodenný občiansky život vo vojnovej zóne. Ottosen pobudol v sýrskom zajatí zhruba 13 mesiacov a utiecť sa mu podarilo takmer neuveriteľným spôsobom. Inšpiroval ho k nemu hollywoodsky trhák Temný úsvit z roku 2006, v ktorom sa vojnový zajatec vo Vietname vyslobodí pomocou hrdzavého klinca a odomkne zámok na svojich putách.

Počas dlhých mesiacov podstupoval každodenné mučenie v podobe bitia, ponižovania a vyhrážania sa smrťou. Islamisti ho na začiatku obvinili z tajného fotografovania bojovníkov IS a podozrievali, že je agent CIA. Potom nastalo drsné vynucovanie priznania. Bičovali ho, mlátili, dostával to najnechutnejšie pitie a len skazené jedlo. Zašlo to až tak ďaleko, že sa odhodlal spáchať samovraždu. Reťaz, ktorá ho spútavala, si omotal okolo krku a chcel odvisnúť na háku tak, aby si zlomil väz. Nepodarilo sa mu to však. Pocítil len hrozné šklbnutie a mravčenie po celom tele. Od strachu sa pomočil a padol na podlahu, ale živý. Za tento pokus ho strážcovia zmlátili do bezvedomia, pretlmočil Daily Mail.

Prepustený väzeň z Guantánama sa pridal k IS: Zo Slovenska odišli traja, štát nepovedal kam

Keď sa prebral, zistil, že sa ocitol v úplne prázdnej miestnosti, kde ležala na podlahe len lampa. Podarilo sa mu z nej odlomiť malý kúsok kovu a pokúsil sa odomknúť putá. A vyšlo to! Prekĺzol cez otvorenú trhlinu v lepenke, ktorou bolo zakryté okno, dostal sa na balkón a skočil dolu. Cez ulice malého prašného mesta dobehol až do poľa, kde sa schoval. Tam ho našli miestni obyvatelia, no zachovali sa k nemu pohostinne. Len čo im však uveril, priviedli ho späť do tábora IS!

Cesta na slobodu stála 1,5 milióna dolárov

Ottosen zdieľal celu s väčšinou humanitárnych pracovníkov a novinárov, ktorých teroristi neľútostne popravili. Na slobodu sa druhý raz nedostal náhodou. Jeho rodina za fotografovo prepustenie musela zaplatiť výkupné vo výške 1,5 milióna dolárov, čomu dopomohla aj verejná zbierka, ktorú vyhlásila sestra uneseného Dána.

Viac o téme: ISIslamský štátDaniel Rye Ottosen
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu