Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Odporné VIDEO Islamského štátu: Terorista nakrútil mučenie malého chlapca

Islamský štát mučil malého chlapca.
Islamský štát mučil malého chlapca. (Zdroj: YouTube)

DAMASK – Radikáli z Islamského štátu (IS) mučia deti a nútia bojovať už trinásťročných chlapcov. Stanica BBC to dokladá videom, ktoré natočil zbeh z IS na mobilný telefón. Je na ňom vidieť, ako muž s kuklou na hlave bije chlapca zaveseného za zápästia k stropu.

Na zneužívanie detí radikálov už upozornila v minulosti OSN. Mučený chlapec z videa je označovaný ako Ahmad a reportér BBC s ním hovoril v Turecku. IS vraj tohto 14-ročného chlapca zajal a začal mučiť, aby z neho vynútil priznanie o útoku. Ahmad sa živil predajom chleba na území ovládanom IS v Sýrii. Dvaja muži, ktorých poznal, mu dali vrece a povedali mu, aby ho odniesol k miestu, kde sa schádzali bojovníci IS. Zneužili ho k prenosu bomby.

Hneď po zatknutí ho ľudia z IS začali vypočúvať. "Myslel som na rodičov, na matku, na súrodencov, myslel som, že ich tu všetkých nechám a že zomriem. Začali ma biť, mučiť elektrickým prúdom a nariadili mi, aby som sa priznal. Povedal som im všetko," povedal Ahmad. Bol odsúdený na trest smrti, ale muž, ktorý ho mal zabiť, sa nad ním vraj zľutoval a nechal ho utiecť.

"Spím len zriedka. Keď som prišiel do Turecka, mal som stále nočné mory. Mám nejaké lieky, ale nemôžem spať. Keď zavriem oči, stále sa mi o tom zdá, tak som celú noc hore," vypovedal Ahmad. Reportér BBC sa zišiel aj s mužom, ktorý scénu mučenia nakrútil. Ľutuje vraj každej chvíle, ktorú strávil u IS. IS na území, ktoré ovládol v Sýrii a Iraku, zrušil sekulárne školské osnovy a zaviedol výučbu islamu, ale tiež výcvik v boji a zaobchádzaní so zbraňou. Deťom sa údajne premietajú zábery popráv a môžu sa ich tiež zúčastniť.

BBC hovorila tiež so sedemnásťročným Chálidom, ktorý pred dvoma rokmi nastúpil k fronte An-Nusrat a od nej prešiel k IS. Stať sa bojovníkom vraj pre neho bolo uvedením do dospelosti. "Dospelí bojovníci sú v IS v menšine. Keď som absolvoval výcvik, bolo ostatným v mojom ročníku 15 a 16 rokov, boli tam aj trinásťroční, tí sú k boju najviac ochotní," povedal Chálid, ktorý zatiaľ od IS zbehol.

Je rozhodne proti tomu, aby boli títo mladí bojovníci IS označovaní ako deti. "Tí, ktorí nosia pušku, sedem zásobníkov a šesť granátov, sú muži. Sú to moslimskí muži. Byť mužského pohlavia a byť muž je rozdiel. Mnoho ľudí je len mužského pohlavia, ale nie sú muži. Tí, ktorí nosia zbraň a bojujú v mene boha a na obranu cti moslimských žien, sú muži," tvrdí Chálid.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu