Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

VIDEO Teroristi z IS spustili vlnu masových popráv: Najbrutálnejšiu z nich zavesili na web!

Na videu sa mal objaviť aj najznámejší balkánsky džihádista Zobraziť galériu (2)
Na videu sa mal objaviť aj najznámejší balkánsky džihádista (Zdroj: Youtube/الرقة تذبح بصمت)

RAQQA – Zajatca popravili ako loveckú trofej a závere mu pristúpili hlavu v mene Alaha! Vražda bola o to drastickejšia, že ju vykonali zbraňou, ktorú armáda používa na tanky a lietadlá! Popravu vykonali neďaleko historického mesta Palmyra, ktoré obsadili len pred dvomi dňami a v ktorom začali vykonávať masové popravy.

Video podľa sýrskeho portálu Raqqa-sl.com zachytáva popravu 26-ročného Ibrahim Shraideh z alshaitatského klanu Abu Hamana z provincie Deir ez-Zor. Jeho sudcami mali byť islamskí bojovníci z Tuniska a Maroka, ktorí ho obvinili z boja proti Islamského štátu. Video nakrútili islamisti len deň po tom, ako obsadili na východe aj mesto Palmyra a pravdepodobne mohli zničiť aj niektoré zo svetových pamiatok, uvádza Mirror.

VIDEO Teroristi z IS
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Youtube/الرقة تذبح بصمت)

Video však, prekvapivo, zachytáva podľa portálu Dha.com.tr aj kosovského islamistu Lavdrima Muhaceriho, ktorý sa k teroristom pripojil v roku 2012 a ktorý je považovaný za najznámejšieho balkánskeho džihádistu. Začiatkom januára sa ale objavili informácie, že ho zabili v boji s kurdskými bojovníkmi v blízkosti mesta Kobané, uviedol portál Telegraf.rs. Či sa na videu skutočne objavil on alebo iný bojovník, ktorý sa naňho podobá, je zatiaľ vecou špekulácií.

V Palmyre začali odrezávať hlavy civilistov

Radikáli Islamského štátu aktuálne už kontrolujú celé historické mesto Palmyra, v ktorom zatiaľ popravili minimálne 17 ľudí, vrátane civilistov. Armáda a provládne sily sa stiahli po stredajších bojoch, pri ktorých prišli o 100 ľudí, informovali ochrancovia ľudských práv, ktorí situáciu v Sýrii sledujú z exilu. Podľa nich má teraz IS pod kontrolou už viac ako polovicu Sýrie, ide však skôr o riedko obývané oblasti.

 

Palmyra leží na okraji púšte priliehajúce na východe k irackej provincii Anbar, ktorá je v rukách IS. Jej výhodnú polohu už v staroveku využívali karavány s tovarom. Palmyra je na zozname svetového dedičstva UNESCO a odborníci poukazujú na jej hroziace skazu už od počiatku bojov v Sýrii.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu