Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Vatikán podporil použitie sily proti Islamskému štátu: Zastavme genocídu!

Pápež František
Pápež František (Zdroj: SITA)

VATIKÁN – Vatikán podporuje použitie sily na zastavenie militantov Islamského štátu (IS), ktorí podnikajú útoky voči kresťanom a iným menšinám na Blízkom východe, ak sa nenájde politické riešenie tohto problému.

V rozhovore pre webové stránky Cruxnow.com, ktoré dnes citovala stanica BBC, to uviedol arcibiskup Silvano Tomasi, vysoko postavený vatikánsky diplomat pri OSN v Ženeve. Džihádisti podľa neho páchajú "genocídu" a musia byť zastavení.

"Potrebujeme koordinovanú a dobre premyslenú koalíciu, ktorá spraví všetko pre politické riešenie bez násilia. Ak to však nebude možné, potom bude nevyhnutné pristúpiť k použitiu sily," povedal Tomasi ohľadom riešenia otázky IS.

"Musíme zastaviť túto genocídu. Inak si v budúcnosti budeme vyčítať, že sme dovolili takúto strašnú tragédiu. Kresťania, jezídi, šiiti, sunniti, alaviti - všetko sú to ľudské bytosti, ktorých práva treba chrániť," dodal arcibiskup.

Koalícia musí podľa neho zahŕňať aj moslimské štáty z daného regiónu. Vatikán vystupuje proti vojenskej intervencii na Blízkom východe, pápež František však odsúdil februárovú vraždu 21 egyptských koptských kresťanov militantmi IS v Líbyi.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu