Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Bezprecedentný útok Islamského štátu: Samovrahovia sa odpálili v mešitách, stovka mŕtvych!

Atentát na mešity si vyžiadal vyše stovku mŕtvych Zobraziť galériu (10)
Atentát na mešity si vyžiadal vyše stovku mŕtvych (Zdroj: SITA)

SANÁ - Bombové útoky na dve šiitské mešity v jemenskom hlavnom meste Saná v piatok napoludnie si vyžiadali podľa údajov zdravotníkov životy minimálne 126 ľudí. Presný počet ďalších zranených nie je známy, je ich však pravdepodobne vyše 260. Šiitská povstalecká televízna stanica hovorí dokonca o 137 mŕtvych a 345 zranených. K zodpovednosti za útoky sa priznala organizácia Islamský štát (IŠ).

Samovražední útočníci dnes odpálili nálože v mešitách al-Badr a al-Hašúš počas poludňajších bohoslužieb, čo je zvyčajne čas, keď je v mešite najviac ľudí. Jeden z atentátnikov sa najprv odpálil v mešite al-Badr, čím vyvolal obrovskú paniku, počas ktorej nálož odpálil druhý útočník pred mešitou. Ďalším terčom bola neďaleká mešita al-Hašúš. Mnoho ľudí sa zranilo úlomkami skla z okien mešity. Šiitské mešity navštevujú najmä členovia a prívrženci povstaleckej skupiny Hautíovcov, ktorá koncom januára obsadila hlavné mesto Saná a prevzala moc na severe krajiny. 

K dnešným útokom prišlo deň po intenzívnych bojoch v meste Aden na juhu krajiny, kde v potýčkach medzi súperiacimi Hautíovcami a spojencami súčasného prezidenta zomrelo 13 ľudí a úrady boli nútené zavrieť medzinárodné letisko v meste. Jemen sa už od minulého roka zmieta v politickej kríze. Hautíovci, ktorí sú spojencami exprezidenta Alího Abdalláha Sáliha, donútili súčasného prezidenta krajiny Abda Rabbua Mansúra Hadího utiecť do prístavu Aden, kde si vytvoril dočasné hlavné mesto.

Atentát na mešity si
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu