Sobota11. máj 2024, meniny má Blažena, zajtra Pankrác

FOTO Džihádistu Johna s anjelskou tvárou: Tajná služba ho sledovala takmer 5 rokov!

Bývalí spolužiaci ho nespoznávajú Zobraziť galériu (3)
Bývalí spolužiaci ho nespoznávajú (Zdroj: Youtube, The Sun)

LONDÝN - Tvár maskovaného zabijaka z Islamský štátu (IS), známeho pod prezývkou Džihádista John, už videl celý svet. Muž vystupoval ako kat na videách s brutálnymi popravami rukojemníkov. Poznáme detaily z jeho života!

Džihádista sa v skutočnosti volá Mohammed Emwazi a jeho fotografia sa objavila v denníku Daily Mail. Pôsobí ako nevinne sa usmievajúci školák. Nikto nečakal, že tento muž sa stane symbolom brutality Islamského štátu a jedným z najhľadanejších ľudí na svete.

Emwazi bol podľa Daily Mail jediným moslimským žiakom v triede na základnej škole Svätej Márie Magdalény, ktorá patrí anglikánskej cirkvi a nachádza sa v obytnej štvrti západného Londýna Maida Vale. Emwazi na fotografii vyzerá ako každý iný britský školák.

Noviny uviedli, že Emwazi je synom taxikára pôvodom z Kuvajtu a v chlapčenských rokoch sa zaujímal skôr o futbal než o islam. Vo futbale chcel byť útočníkom, ako každý iný chlapec v triede. Napriek tomu si jeho spolužiaci spomínajú, že bol nábožensky založený a dával svoju vieru najavo.

Zdvorilý, tichý, usilovný

Podľa jeho známych a bývalých spolužiakov bol zdvorilý, tichý a usilovný, všetci ho mali radi. Bývalí spolužiaci, medzi ktorými bol obľúbený, nedokázali uveriť, že by mohol stáť za krvavými popravami rukojemníkov zo Západu. Podľa slov spolužiakov obľuboval modrú farbu, populárnu hudbu, Simpsonovcov a zbožňoval čipsy. S mrazivým pocitom však spomínajú na to, že sa rád hrával počítačové hry s motívom zabíjania.

Mohammed Emwazi pochádzal podľa viacerých médií z dobre situovanej rodiny. Po získaní vysokoškolského titulu v odbore počítačového programovania odcestoval okolo v roku 2012 do Sýrie, kde neskôr vstúpil do organizácie IS.

FOTO Džihádistu Johna s
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Youtube, The Sun)

Z extrémizmu bol podozrivý už dlho

Emwaziho meno prvýkrát zverejnil americký denník Washington Post a odvolával sa pritom na nemenovaných bývalých kolegov. Dva zdroje z americkej vlády pod podmienkou zachovania anonymity pre Reuters potvrdili, že vyšetrovatelia sú presvedčení, že práve Emwazi je Džihádista John.

Po prvý raz Emwazi vystupoval vo videu z vlaňajšieho augusta, keď zrejme zabil amerického novinára Jamesa Foleyho. Neskôr sa objavil ešte na minimálne štyroch ďalších podobných záznamoch; čierna kukla mu zakaždým skoro úplne zahaľovala tvár okrem očí. Vdova po Britovi, ktorého mal Emwazi zavraždiť, podľa The Guardian žiada, aby ho chytili živého. Podľa The Telegraph sa mohol Emwazi objaviť aj na videu s upálením jordánskeho pilota, vyhlásili to používatelia IS na Twitteri.

Podľa BBC totožnosť Džihádistu Johna odhalili britské alebo americké tajné služby, avšak nie je jasné, kedy. Britská kontrarozviedka MI5 sa však o Emwaziho ako o osobu podozrivú z extrémizmu zaujímala minimálne od roku 2011. V minulosti napríklad udržiaval kontakty s mužom, ktorý bol súčasťou siete podporujúcej islamistickú skupinu aš-Šabáb.

Novinára Jamesa Foleyho mal Džihádista John popraviť ako prvého
Zobraziť galériu (3)
Novinára Jamesa Foleyho mal Džihádista John popraviť ako prvého  (Zdroj: Youtube, The Sun)

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu