Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Islamský štát opäť prichystal nechutné divadlo: Zaživa upálili 45 ľudí!

IS údajne upálilo ľudí v klietke
IS údajne upálilo ľudí v klietke (Zdroj: YouTube)

BAGDAD - Až 45 ľudí údajne upálili militanti z organizácie Islamský štát v západoirackom meste al-Baghdádí, ktoré minulý štvrtok dobyli. Informovala o tom dnes BBC. Kto boli obete masakry zatiaľ nie je známe, avšak podľa jedného z dôstojníkov irackej armády išlo s najväčšou pravdepodobnosťou o príslušníkov bezpečnostných síl.

Mesto al-Baghdádí, ležiace približne 85 kilometrov severozápadne od Ramádí v provincii Anbár, sunnitskí radikáli z IS predtým obliehali niekoľko mesiacov a minulý týždeň naň zaútočili z dvoch strán. Ďalšia skupina bojovníkov sa pokúsila zaútočiť na ostro stráženú leteckú základňu Ajn al-Asad vzdialenú päť kilometrov južne od mesta, na ktorú však neprenikli.

Na základni sa nachádza 320 príslušníkov americkej námornej pechoty, ktorí tam cvičia členov irackej siedmej divízie. Základňa sa stala terčom útoku IS už v decembri.

Iracký veľvyslanec obvinil Islamský štát z obchodovania s ľudskými orgánmi

Extrémistická skupina Islamský štát (IS) údajne využíva ako jeden zo zdrojov svojich príjmov v Iraku aj ilegálne obchodovanie s ľudskými orgánmi, pričom lekárov, ktorí nie sú ochotní spolupracovať, zabíja. Informovala o tom agentúra DPA s odvolaním sa na vyhlásenie irackého veľvyslanca pri OSN Muhammada Alího al-Hákima.

Al-Hákim vo svojom vystúpení pred Bezpečnostnou radou OSN (BR OSN) taktiež militantov z Islamského štátu obvinil, že svoje aktivity financujú aj z pašovania vzácnych muzeálnych exponátov z Iraku.

Iracký veľvyslanec pri OSN pre agentúru DPA povedal, že vládne sily objavili niekoľko masových hrobov, v ktorých sa nachádzali telá s odobratými orgánmi. Podľa jeho slov bezpečnostné sily okrem toho zachytili komunikáciu adresovanú Islamskému štátu, ktorá obsahovala objednávky na ľudské orgány.

"Niektoré z tiel, ktoré sme našli, boli znetvorené a chýbali z nich orgány. Prečo by mal z tela chýbať orgán? Je to len ďalší spôsob financovania," uviedol Al-Hákim a dodal, že IS popravil v uplynulých týždňoch viacerých lekárov, ktorí pri odoberaní orgánov odmietli asistovať.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu