Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

VIDEO Vojaci po oslobodení mesta plakali ako malé deti: Islamisti im zanechali hororový odkaz!

Hrôzostrašná spomienka na speicherskú masakru Zobraziť galériu (3)
Hrôzostrašná spomienka na speicherskú masakru (Zdroj: SITA)

TIKRÍT – Oslobodené iracké mesto Tikrít sa z víťazstva nad islamistami nedokáže radovať. Predtým, ako v sobotu opustili mesto, nemilosrdne rabovali a dopúšťali sa násilností. Pamiatku na svoju prítomnosť zahrabali hlboko pod zem.

Extrémistov IS z Tikrítu sa jednotkám vládnej armády podarilo vytlačiť za podpory šiitských polovojenských oddielov. Na odchode vojakov IS sa dohodol iracký premiér Hajdar al-Abádí s predstaviteľmi provincie Saláhaddín. „Rabovanie a vandalizmus dnes prestali a situácia sa zlepšuje,“ povedal predseda mestskej rady Ahmad al-Kurajm. Šiitské milície údajne kradli autá, rabovali obchody, podpaľovali prázdne domy a zdevastovali niekoľko vládnych budov. Premiér al-Abádí nariadil okamžite zadržať každého, kto sa dopúšťa takéhoto konania.

VIDEO Vojaci po oslobodení
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: youtube/cnn)

Po oslobodení mesta začali iracké forenzné tímy pátrať do telách zmiznutých bojovníkov a podarilo sa im odkryť 12 masových hrobov, ktoré ukrývali 1 700 zajatých vojakov, uvádza portál Novinky.cz s odvolaním sa na BBC. Pozostalí obetí teraz čakajú na identifikáciu DNA. Jeden z miestnych vyšetrovateľov opísal nález slovami: „Bola to srdcervúca scéna a nemohli sme sa ubrániť slzám. Ktorý divoký barbar mohol zabiť tak chladnokrvne toľko ľudí?!“

Čítajte tiež: VIDEO Masový hrob odhalil príšerné zverstvá​!

Podľa BB by mohlo ísť o obete zo speicherskej masakry, pretože telá objavili neďaleko americkej základne Camp Speicher a časť vojakov ležala v areáli paláca bývalého irackého prezidenta Saddáma Husajna. Počas masakry islamisti zabili stovky neozbrojených mužov.

Na záberoch tohto masakru, ktoré džihádisti zverejnili na internete, je vidno, ako sú šiitskí vojaci po stovkách kosení paľbou z guľometu. Incident je považovaný za najkrvavejšiu samostatnú udalosť počas uplynulého desaťročia sektárskej vojny v Iraku, píše Reuters. Tikrít je rodiskom bývalého irackého vodcu Saddáma Husajna.

Obyvateľov dodnes ohrozujú míny a bomby

Iracké provládne sily dobyli mesto Tikrít v stredu. Dobytie mesta sa považuje za doteraz najväčší úspech irackej vlády v boji proti IS. Extrémisti z IS obsadili Tikrít už minulé leto. Ofenzíva na znovuzískanie mesta, v ktorom sa narodil exprezident Saddám Husajn, sa začala na začiatku marca. Američanmi vedená koalícia sa do operácie letecky zapojila minulý týždeň na žiadosť irackej vlády. Minister vnútra Muhammad Sálim al-Ghabbán povedal, že prioritou je nastoliť v Tikríte čo najskôr normálny život. Predtým však musia vojaci zničiť nastražené míny a bomby a obnoviť policajné sily. Následne sa môžu do mesta vrátiť jeho obyvatelia, ktorí ušli pred povstalcami a bojmi. Dobytie Tikrítu otvorilo cestu k znovuzískaniu druhého najväčšieho irackého mesta Mósul. Táto operácia by sa mala začať v apríli alebo v máji, čo závisí od pripravenosti irackej armády.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu