Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

OSN odsúdila zabitie japonského rukojemníka extrémistami z Islamského štátu

Muž sa Japonsku vyhrážal smrťou dvoch rukojemníkov. O život prišiel Haruna Jukawa (vpravo).
Muž sa Japonsku vyhrážal smrťou dvoch rukojemníkov. O život prišiel Haruna Jukawa (vpravo). (Zdroj: YouTube)

NEW YORK - Bezpečnostná rada OSN jednomyseľne odsúdila zabitie japonského rukojemníka extrémistami z organizácie Islamský štát (IS). Informovala o tom dnes agentúra RIA Novosti.

"Členovia bezpečnostnej rady odsúdili očividnú vraždu japonského občana Harunu Jukawu Islamským štátom. Dôrazne odsúdili tento ohavný a zbabelý čin a žiadajú okamžité prepustenie japonského občana Kendžiho Gota," uvádza sa vo vyhlásení BR OSN.

Vražda Jukawu podľa nej dokazuje brutalitu Islamského štátu a je ďalšou "tragickou pripomienkou narastajúceho nebezpečenstva, ktorému čelia každý deň ľudia v Sýrii i novinári". BR OSN zdôraznila potrebu vyvodenia zodpovednosti za "tieto trestuhodné akty terorizmu" a vyzvala všetky štáty, aby spolupracovali s Japonskom a inými príslušnými úradmi v súlade so svojimi medzinárodnými záväzkami.

Islamský štát musí byť podľa BR OSN "porazený a intolerancia, násilie a nenávisť, ktoré obhajuje, musia byť odstránené". BR OSN pripomenula, že IS zaradila na zoznam teroristov a každý, kto tejto organizácii poskytne finančnú alebo materiálnu podporu, čelí sankciám vrátane zmrazenia majetku.

Džihádistické webové stránky zverejnili v sobotu videozáznam, na ktorom údajne vidno zabitého Jukawu, jedného z dvojice japonských rukojemníkov. Záznam sa objavil na internete po tom, ako v piatok vypršalo ultimátum na vyplatenie 200 miliónov dolárov, ktoré IS žiadal od Japonska ako výkupné za prepustenie oboch rukojemníkov.

Ide v podstate o audionáhrávku, ktorú dopĺňajú fotografické zábery. Na jednom údajne vidieť bezhlavé telo Jukawu po tom, ako ho sťali bojovníci IS. Ďalšia fotka zachytáva Gota. V sprievodnom zvukovom zázname údajne samotný Goto prosí o záchranu svojho života. Únoscovia už podľa neho výmenou za jeho prepustenie nežiadajú výkupné, ale oslobodenie džihádistu väzneného v Jordánsku.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu