Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Teroristku za rukojemníkov: Japonsko a Jordánsko sa dohodli s Islamským štátom!

Kenji Goto
Kenji Goto (Zdroj: Twitter)

TOKIO - Japonsko a Jordánsko sa dohodli na výmene teroristu väzneného v Jordánsku za japonského rukojemníka, ktorému hrozia smrťou radikáli z Islamského štátu (IS). S odvolaním sa na japonskú televíziu Fudži o tom informovala ruská agentúra TASS. Upozornila ale, že táto informácia zatiaľ nie je oficiálne potvrdená.

IŠ zverejnil v utorok ďalšie video, na ktorom tvrdí, že rukojemníkovi Kendžimu Gotovi zostáva 24 hodín života, ak za neho IŠ nedostane Sadžídu Rišávíovú. Táto Iráčanka si odpykáva v Jordánsku trest za spoluúčasť na atentátoch na ammánsky hotel roku 2005. Bola odsúdená na trest smrti, aj keď svoje nálože neodpálila. Pri útokoch zahynulo 60 ľudí.

Radikáli zajali vlani v Sýrii okrem Gota tiež ďalšieho Japonca Haruna Jukawu. Chceli za neho pôvodne 200 miliónov dolárov, Jukawu už zabili. V sobotu sa objavilo video, na ktorom Goto drží snímku mŕtveho Jukawu a viní z jeho smrti japonského premiéra Šinzóa Abeho. Na tomto videu sa už nehovorí o výkupnom, ale o výmene zostávajúceho rukojemníka za Rišávíovú.

Vyjednávanie o oslobodení rukojemníkov sa spojilo s prípadom jordánskeho armádneho pilota Maáza Kasásbyho, ktorý padol do zajatia IŠ, keď sa jeho lietadlo vlani v decembri zrútilo na severe Sýrie. IŠ tvrdí, že stroj zostrelili jeho bojovníci.

Podľa agentúry TASS sa teraz chystá prevoz Rišávíovej do inej väznice, z ktorej bude odovzdaná IŠ. Lehota pre výmenu má vypršať popoludní.

Japonsko má v Ammáne krízový tím, ktorý sa snaží rukojemníka zachrániť. Jeho šéf ešte ráno novinárom povedal, že nemá novú informáciu o dohode s Jordánskom.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu