Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Islamský štát zverejnil VIDEO ultimáta: Novinárovi i pilotovi zostáva len deň života!

Kenji Goto
Kenji Goto (Zdroj: Twitter)

TOKIO - Po poprave prvého japonského rukojemníka pohrozila džihádistická skupina Islamský štát (IŠ) zavraždením druhého Japonca ako aj zajatého jordánskeho vojenského pilota do 24 hodín. Dovtedy má Jordánsko čas prepustiť irackú džihádistku Sadžídu al-Rišavíovú, uvádza sa v novom videu. Japonská vláda po jeho zverejnení mimoriadne zasadla a uviedla, že pracuje na overení autenticity nahrávky. Dodala tiež, že opätovne požiada Jordánsko o pomoc v tejto záležitosti.

Japonský premiér Šinzo Abe v nedeľu priznal, že video s popravou jedného z japonských rukojemníkov je pravdepodobne pravé. Islamistov z IŠ zároveň vyzval, aby prepustili druhého Japonca, ktorého zadržiavajú, opäť však zdôraznil, že Japonsko pred terorizmom neustúpi. Abe pre televíznu stanicu NHL povedal, že zábery tela Harunu Jukavu sa zdajú autentické, pričom jeho popravu označil za odporný a neprijateľný zločin. 

V sobotu zverejnené video ukazuje druhého rukojemníka, 47-ročného známeho novinára Kendžiho Gotu s fotografiou svojho zavraždeného priateľa Jukavu. Na nahrávke žiada, aby japonská vláda za jeho slobodu vybavila prepustenie Iračanky väznenej v Jordánsku za účasť na útokoch v Ammáne v roku 2006. Povstalci z IŠ pôvodne žiadali za Japoncov zaplatenie výkupného v sume 200 miliónov dolárov. 72-hodinové ultimátum na zaplatenie vypršalo v piatok.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu