Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Islamský štát roztáča ruletu teroristického biznisu: Predáva ropu, ženy a ľudské orgány!

Delegátka poukázala aj na obchod EÚ s nelegitímnou ropou Islamského štátu Zobraziť galériu (4)
Delegátka poukázala aj na obchod EÚ s nelegitímnou ropou Islamského štátu (Zdroj: čt24)

PRAHA/RAQQA - Pre väčšinu krajín predstavuje Islamský štát ohnisko terorizmu, z ktorého vyletujú nebezpečné iskry. Pre niektorých je však azylom aj za cenu, že je vykúpený ľudskými životmi. Štát organizovaného zločinu odpovedal na dlhodobé volanie o pomoc sunnitských kmeňov. Viac o pozadí fungovania tejto mafiánskej organizácie povedala v rozhovore pre Českú televíziu Jana Hybášková, veľvyslankyňa EÚ v Iraku.

„Mediálny obraz o Islamskom štáte je veľmi umne vytvorený,“ povedala hYBÁšKOVÁ v   reláciI Udalosti a komentáre,. „Nie je to ani tak štát islamských radikálov a terorizmu, ako najmä štát organizovaného zločinu. Či už sú to čečenské jednotky alebo sunnitskí extrémisti, ktorí zaň bojujú, všetkých spája túžba po zisku. Pretože v podstate ide o nejednotnú skupinu, ktorá sa skladá z viacerých kmeňov.“

Islamský štát
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Islamský štát bohatne v prvom rade z predaja ropy, ktorú predáva v Sýrii, Afganistane, Pakistane či iných okolitých štátoch. „Aj členské štáty Európskej únie obchodujú s nelegitímnou ropou, ktorá pochádza z koristi teroristov,“ upozornila delegátka. „Okrem toho im plynú vysoké zisky z predaja žien a detí,“ pokračovala v rozhovore Hybášková. Navyše, Islamský štát zaberá územia úrodného polmesiaca, čo znamená výnosy z obilia. Nestane sa, že by jeho obyvatelia nemali dostatok potravy, čo pre nich znamená obrovský profit. Všetky vojenské operácie sú premyslené a majú svoj ekonomický význam. Tak ako aj pri meste Kobané v Sýrii, o ktoré sa teraz bojuje. Nacadzajú sa tam totiž sýpky, ktorých obsah vystačí na stravovanie islamistov vyše rok.

Islamský štát roztáča ruletu
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: YouTube)

Islamský štát poskytol azyl utláčaným sunnitom

Islamský zločinecký kalifát je tiež povestný ničením posvätných kultúrnych pamiatok nesmiernej hodnoty. Hoci demolácie a ničenie robia priam veľkolepo a dramaticky, ide o zámienku a odpútanie pozornosti. „Na aukciách sa nedávno objavilo 15 000 kľúčových rukopisov z kresťanských kostolov, ktoré mohli byť staré 1 500 až 1 400 rokov,“ poznamenala Hybášková. Spoločným menovateľom tohto organizovaného zločinu je biznis.

Ako ďalej prízvukovala delegátka Európskej únie, spojeniu kmeňov do jednej teroristickej vetvy napomohol najmä fakt, že moslimské sunnitské kmene žijúce v Iraku a Sýrii boli dlhodobo utláčané a už dlhé mesiace hľadali právnu ochranu. Riešili nedostatok základných životných potrieb ako je voda či elektrina. A práve na ich potreby odpovedal vznik Islamského štátu, ktorý im poskytol útočisko. „Islamský štát vznikol nie ako odnož al-Káidy, ale ako organizácia proti jej duchu. Vznikol ako teritoriálna ochrana sunnitského obyvateľstva,“ vysvetlila delegátka.

Američania zaútočili na Islamský
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

 

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu