Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

MIMORIADNA SPRÁVA Nová analýza o zostrelení MH17 tvrdí: FOTO Putin zavraždil 298 nevinných!

Kto z ruských vojakov dal povel na vystrelenie rakety? Zobraziť galériu (10)
Kto z ruských vojakov dal povel na vystrelenie rakety? (Zdroj: repro foto Bellingcat)

BRATISLAVA - Objavili sa ďalšie usvedčujúce dôkazy o ruskej vine na zostrelení malajzijského boeingu nad Ukrajinou. Investigatívni vyšetrovatelia ich zverejnili vo vyše sto stranovej správe. Detaily popisujú 53. brigádu a ich veliteľov, ktorí operovali s raketovým systémom Buk-M1 3*2. Tento stroj s najväčšou pravdepodobnosťou je za smrťou 298 ľudí. Kto stlačil spúšť?

Holandskí investigatívni vyšetrovatelia z Bellingcat zverejnili novú správu s novými dôkazmi. Tie odhaľujú detaily o ruskej jednotke, ktorá mala zostreliť malajzijské lietadlo s 298 cestujúcimi na palube. Incident, ktorý stále nie je oficiálne vyšetrený, je veľmi citlivý najmä pre Holanďanov, ktorí pri nešťastí prišli o najviac ľudských životov. Z nových dôkazov vyplýva, že za zostrelením je ruská 53. protivzdušná brigáda, ktorá operovala na východe Ukrajiny. Správa nesie názov Potenciálni podozriví a svedkovia z 53. protivzdušnej raketovej brigády.

Rekonštrukcia zostrelenia

Už predošlá správa Bellingcatu poukazovala na ruskú protileteckú raketu Buk-M1. V najnovšom dokuemnte sa vyšetrovatelia zaoberajú 53. ruskou brigádou, organizačnou štruktúrou, miestom v ruskej armáde a vozidlám, ktoré sa v júni a júli 2014 podieľali na transportoch systémov Buk. Vyšetrovatelia odhalili aj identitu vojakov, ktorí mali obsluhovať raketový systém, no ich mená ponechali v anonymite. Výsledky svojho vyšetrovania posunulo združenie Bellingcat medzinárodnému vyšetrovaciemu tímu.

Tieto fotky usvedčujú Buk-M1 3*2

Report poskytuje informácie o 14 dôstojníkov 53. brigády. Jej veliteľ sa volá Sergej Borisovič Mučkaev. Kto však dal povel na vystrelenie rakety, zatiaľ vyšetrovatelia nevedia.

Zároveň investigatívci jasne poukazujú na vinníka: Ruský prezident Vladimir Putin a minister obrany Sergej Šojgu. "Rozhodnutie poslať vojenský personál na ukrajinsko-ruskú hranicu sa zrodilo na vysokých miestach," píše sa v správe. Na špici vyčnieva najmä Putin. "V súvislosti so záverom, že za zostrelením MH17 je ruský Buk 3*2, nesie ministerstvo obrany najväčšiu zodpovednosť za tragédiu súčasne s vojenskými veliteľmi a lídrami samozvanej Doneckej a Luhanskej republiky."

Rozkazy prichádzali od politických špičiek
Zobraziť galériu (10)
Rozkazy prichádzali od politických špičiek  (Zdroj: repro foto Bellingcat)

Pri vyšetrovaní novinári prehľadali tisícky fotiek, videií zo sociálnych sietí a verejných zdrojov. Podľa Bellingcat boeing zostrelila 17. júla 2014 okolo 16:20 miestneho času protilietadlová raketa Buk, ktorá k východoukrajinskému mestu Snižne dorazila z hlavnej bašty proruských separatistov, Donecka. Tam vraj bola prevezená ešte v júni z 53. protilietadlovej raketovej brigády, neďaleko Kursku v centrálnom Rusku. Medzi podozrivými tak podľa Bellingcat figuruje veliteľ brigády a jeho vojaci, ktorí údajne obsluhovali odpaľovacie zariadenie rakety Buk.

MIMORIADNA SPRÁVA Nová analýza
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: repro foto Bellingcat)

Títo vojaci pravdepodobne poznajú osobu, ktorá odpálila raketu Buk na boeing, alebo je táto osoba medzi nimi, povedal holandskej televízii NOS Eliot Higgins z Bellingcat, ktorý sídli v Británii a vo svojich vyšetrovaniach vychádza z otvorených zdrojov.

53. brigáde velil Sergej Borisovič Mučkaev
Zobraziť galériu (10)
53. brigáde velil Sergej Borisovič Mučkaev  (Zdroj: repro foto Bellingcat)

Kam presne patril Buk?

Patril ku kolóne, ktorá medzi 23. a 25 júnom išla z Kursku do Millerova, tvrdí organizácia Bellingcat. Mnoho ľudí ju tiež vyfotilo. Z toho všetkého vyplývali, že mal patriť k 53. protivzdušnej brigáde, ktorá operovala pri Kursku.

MIMORIADNA SPRÁVA Nová analýza
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA/AP, mh17.onderzoeksraad.nl/)

V kolóne išla celá vojenská jednotka, ktorá bola prevažne tvorená vozidlami z druhej vojenskej jednotky a tiež bola doplnená o dve vozidlá z tretej vojenskej jednotky. Jedným z týchto vozidiel bolo práve inkriminované vozidlo so systémom Buk, ktoré bolo na boku označené 3*2. V kolóne išlo len jedno vozidlo s navádzacím radarom, ktoré ostalo s ostatnými vozidlami a na Ukrajinu dorazil len nosič 3*2. Avšak je známe, že každý nosič má svoj jednoduchší radar, takže dokáže operovať aj bez radarového vozidla.

MIMORIADNA SPRÁVA Nová analýza
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: repro foto Bellingcat)

Ruské dôkazy sú podvod

Bellingcat tiež označuje množstvo ruských dôkazov za podvod, medzi nimi aj video, ktoré malo dokazovať, že sa Buk pohyboval v oblastiach, ktoré sú pod ukrajinským vedením. Billboard s reklamou na autosalón v Krasnoarmejsku, ktorý to mal dokumentovať, pretože Krasnoarmejsk bol v tom čase v rukách vládnych síl, bol v skutočnosti v Luhansku ovládanom separatistami.

MIMORIADNA SPRÁVA Nová analýza
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: repro foto Bellingcat)

Klame aj ruský výrobca

Za podvod tiež označil tvrdenie výrobcu Almaz-Antey, ktorý uvádzal že použitý Buk bol vo verzii M1 s raketou 9M38M1. Táto verzia sa však prestala vyrábať v roku 1999 a bola nahradená inou. Množstvo fotografií agentúry Reuters však ukazuje, že ruská protivzdušná obrana má vo svojej výzbroji aj staršie rakety 9M38M1.

MIMORIADNA SPRÁVA Nová analýza
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: repro foto Bellingcat)

Bellingcat tieto kľúčové zistenia odovzdal vyšetrovaciemu tímu, ktorý skúma zostrelenie Boeingu. Správa sa objavila deň po tom, ako bývalý ruský vyšetrovateľ uviedol že črepiny z Buku boli nájdené v obetiach a tiež, že presun systému na Ukrajinu nemohol prebehnúť bez vedomia ruských úradov.

MIMORIADNA SPRÁVA Nová analýza
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA/AP, mh17.onderzoeksraad.nl/)

Tragédia nie je vyšetrená už rok a pol

Lietadlo Boeing 777-200ER spoločnosti Malaysia Airlines, letiace na linke MH17 z Amsterdamu do Kuala Lumpuru, sa zrútilo 17. júla 2014 na východe Doneckej oblasti na Ukrajine. Zahynulo všetkých 283 cestujúcich a 15 členov posádky. Na palube boli občania desiatich štátov, pričom väčšina boli Holanďania, preto sa Holandsko aj ujalo vyšetrovania prípadu.

MIMORIADNA SPRÁVA Nová analýza
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA/AP, mh17.onderzoeksraad.nl/)

Viac o téme: RuskoVladimir PutinBoeingMH17Bellingcat
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu