Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Rusi sa chytili do vlastnej pasce, dôkazy o zostrelení MH17 sfalšovali: VIDEO Veľké priznanie!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP, mh17.onderzoeksraad.nl/)

AMSTERDAM/MOSKVA - Holandskí investigatívni novinári z Bellingcat na čele so zakladateľom Eliotom Higginsom si posvietili na včerajšiu tlačovú konferenciu ruského ministerstva obrany, na ktorej malo prísť ku zásadnému zvratu v dôkazoch o zostrelení malajzijského boeingu nad Ukrajinou pred dvomi rokmi. Podľa vyšetrovateľov Moskva náhle zmenila svoju rétoriku a priznala tak, že jej tvrdenia zverejnené krátko po tragédii, vrátane družicových snímok a pohyboch odpaľovacích zariadení Buk, boli falošné.

Ruské ministerstvo obrany v pondelok poskytlo nové radarové dáta, údajne predtým stratené, ktoré zachytávajú situáciu nad Ukrajinou 17. júla 2014, kedy došlo k zostreleniu letu MH17, v ktorého troskách zahynulo 298 ľudí.

Dňa 21. júla 2014 ruské ministerstvo obrany ukázalo podľa Bellingcat grafiku, v ktorej tvrdilo že ruský systém riadenia letovej prevádzky zachytil lietadlo ukrajinského letectva, Su-25, pohybujúce sa nahor smerom k malajzijskému Boeingu 777. Vzdialenosť medzi lietadlami bola 3-5 kilometrov.

Rusi sa chytili do
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Youtube/Ruptly TV)


Taktiež sa Moskva uchýlila k tvrdeniu, že krátko po tom, čo sa MH17 začal rozpadávať, objavil sa na radare v blízkosti malajzijského boeingu objekt, identifikovaný ako lietadlo. Bellingcat upozornil, že na pondelňajšej tlačovej konferencii tento príbeh úplne zmenila. Ministerstvo obrany sa vyjadrilo, že v skutočnosti sa pri MH17 nenachádzal žiadny iný objekt, ani lietadlo. Tým potvrdilo predošlú prácu vyšetrovateľov, ktorí poukazovali na to, že v júli 2014 vyrobili Rusi falošné svedectvo.

Okrem toho Moskva teraz zverejnila radarové dáta ukazujúce dráhu letu boeingu pred tým, než bol zostrelený. "Táto letová dráha jednoznačne odporuje tvrdeniam ruského ministerstva obrany z 21. júla 2014, odhalené Bellingcat a inými, že MH17 urobil významnú zmenu kurzu krátko predtým, než bol zostrelený," uviedol na webstránke skupiny Higgins.

Rusi sa chytili do
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Youtube/Ruptly TV)


"Je jasné, že 21. júla 2014, len niekoľko dní potom, čo bolo 298 ľudí zabitých na Ukrajine, ruské ministerstvo obrany predstavilo svetu sériu jasne vyrobených dôkazov a tvrdení, čo dokonca teraz aj ruské ministerstvo obrany vlastným svedectvom dokázalo v tomto prípade," dodal.

Viac o téme: MH17
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu