Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Vláda v Malajzii odovzdá čierne skrinky medzinárodným vyšetrovateľom

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

KUALA LUMPUR - Malajzijský premiér Najib Razak uviedol v utorok v stanovisku, že čierne skrinky zo zostreleného lietadla malajzijskej spoločnosti Malaysia Airlines, ktoré vyzerajú byť v dobrom stave, bude uchovávať Malajzia až do vytvorenia medzinárodného vyšetrovacieho tímu.

"Malajzijský tím prebral starostlivosť o čierne skrinky, ktoré sa zdajú byť v dobrom stave. Bezpečne budú v malajzijskej úschove, kým sa nevytvorí medzinárodný vyšetrovací tím," informoval malajzijský premiér Najib Razak.

"Potom odovzdáme čierne skrinky medzinárodnému vyšetrovaciemu tímu na ďalšiu analýzu," citovala Razaka agentúra Reuters.

Čierne skrinky sa nachádzali v rukách proruských povstalcov, ktorí ich po dohode odovzdali malajzijským predstaviteľom. Podľa Razaka je súčasťou dohody aj umožnenie "bezpečného prístupu" nezávislým medzinárodným vyšetrovateľom na miesto havárie. Dohodu sa podarilo v pondelok dosiahnuť malajzijskej strane s lídrom povstalcov Aleksandrom Borodajom.

Boeing 777 spoločnosti Malaysia Airlines letiaci z Amsterdamu do Kuala Lumpur sa vo štvrtok zrútil do poľa pri ukrajinsko-ruskej hranici. O život prišlo všetkých 298 cestujúcich a členov posádky. Veľa okolností nasvedčuje tomu, že lietadlo zostrelili proruskí separatisti.

Holandský premiér Mark Rutte medzitým konštatoval, že postoj voči Rusku sa od nešťastia "zásadne" zmenil. Európska únia musí vyvinúť tlak na Moskvu, aby urobila viac na upokojenie situácie na Ukrajine, povedal premiér Holandska, ktoré stratilo pri nešťastí 193 svojich občanov.

"Chceme spravodlivosť, jednotný prístup Európskej únie a tlak na Rusko, aby urobilo viac. Našou prioritou je, aby nám vrátili našich ľudí, nezávislé vyšetrovanie a spravodlivosť," povedal Rutte a dodal, že ukrajinská vláda poskytla Holandsku možnosť vedúcej úlohy pri vyšetrovaní. Prvé telá obetí by podľa neho mali dopraviť do Holandska v stredu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu