Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Separatisti vítajú expertov z OBSE, Putin vyzýva na prímerie

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

ROZSYPNE – Proruskí separatisti na východe Ukrajiny vyhlásili, že privítajú odborníkov z Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) aj z Kyjeva, ktorí smerujú na miesto pádu malajzijského lietadla.

 "Dnes pricestovalo z Kyjeva do Donecka 17 nových pracovníkov a štyria oficiálni experti. Čoskoro by mali doraziť na miesto tragédie. Podporujeme maximálny možný počet odborníkov," citovala agentúra Reuters Sergeja Kavtaradzeho, jedného z lídrov separatistov.

Ruský prezident Vladimir Putin medzitým vyzval ukrajinské vládne sily a separatistov, aby uzavreli prímerie a začali rokovať. Poznamenal, že je v kontakte s ukrajinským prezidentom Petrom Porošenkom.

"Priame rokovania medzi znepriatelenými stranami sa musia začať čo najskôr. Všetky strany konfliktu misia okamžite zastaviť boje a začať mierové rokovania," naliehal Putin počas stretnutia s poprednými predstaviteľmi ruskej pravoslávnej cirkvi v kláštore v meste Sergijev Posad neďaleko Moskvy.
"S veľkým znepokojením a smútkom sledujeme, čo sa deje na východe Ukrajiny. Je to hrozné, je to tragédia," konštatoval šéf Kremľa.

Putin, podľa ktorého môže za tragédiu Porošenko, keďže odmietol predĺžiť prímerie s rebelmi, dúfa, že ukrajinský prezident bude schopný nájsť mierový spôsob vyriešenia konfliktu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu