Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Povolia povstalci prístup na miesto havárie boeingu? Oblasť chcú uzavrieť

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

KYJEV - Proruskí separatisti na východe Ukrajiny umožnia medzinárodným vyšetrovateľom prístup na miesto havárie zostreleného malajzijského lietadla. Povstalci uviedli, že oblasť uzavrú a povolia odvezenie obetí, informovala Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE).

Separatisti sa tak vyjadrili v rámci videokonferencie s vysokými predstaviteľmi z OBSE, Ukrajiny a Ruska. V rámci nej prisľúbili "bezpečný prístup" medzinárodným vyšetrovateľom a pozorovateľom OBSE ako aj spoluprácu s ukrajinskými úradmi. OBSE uviedla, že 30 členov jej monitorovacej misie dorazí na miesto nešťastia neskôr počas piatku.

Ukrajina nad konfliktnou oblasťou vyhlásila po tragédii bezletovú zónu, zatiaľ čo medzinárodné aerolínie samy deklarovali, že ju budú obchádzať. Podľa aktuálnych informácií sa našli už obe čierne skrinky, pričom jednu z nich získali separatisti a poslali do Moskvy. Vláda v Kyjeve zostrelenie lietadla označila za "teroristický čin".

Zodpovednosť zaň pripísala Moskve, ktorá podľa Ukrajiny zásobuje separatistov ťažkými zbraňami. Ukrajinské úrady zverejnili tiež podľa nich odchytenú konverzáciu medzi separatistami, ktorá má potvrdzovať, že stroj zostrelili oni. Kyjev navyše protilietadlové strely v konflikte nepoužíva. Rusko naopak tvrdí, že zodpovednosť nesie "tá krajina, v ktorej vzdušnom priestore sa tragédia stala". 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu