Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Turčanovú za prešovskú primátorku podporuje päť strán

Ján Figeľ, Andrea Turčanová, Pavol Frešo, Zsolt Simon, Martin Fecko a Anton Klimko
Ján Figeľ, Andrea Turčanová, Pavol Frešo, Zsolt Simon, Martin Fecko a Anton Klimko (Zdroj: SITA)

PREŠOV – V Prešove dnes podpísali zástupcovia piatich pravicových strán a hnutí koaličnú zmluvu na podporu spoločnej kandidátky na primátorku mesta Prešov, ktorou je členka KDH Andrea Turčanová.

Predseda KDH a podpredseda NR SR Ján Figeľ uviedol, že koaličná dohoda v Prešove sa zrodila pomerne ľahko, čo pripisuje dobrej voľbe kandidátky. Vyjadril potešenie, že môžu nadviazať na tradičnú a osvedčenú spoluprácu pravicových strán na mestskej a regionálnej úrovni.

„Prešov ako tretie najväčšie mesto na Slovensku si zaslúži väčšiu perspektívu – bez veľkých dlhov, z pohľadu transparentnosti, kontroly, ktorá v meste absentuje a celkového rozvoja,“ povedal Figeľ.

Ocenil odhodlanie Turčanovej, že našla odvahu a ponúka zodpovednosť a transparentnosť vo vedení mesta. Vyzdvihol jej skúsenosti ako mestskej aj župnej poslankyne a matky piatich detí. Jej osobnostný profil nazval výbornou ponukou pre občanov Prešova. 

Turčanová vyhlásila, že ako spoločná kandidátka bude pôsobiť nadstranícky. Práce sa nebojí. Pripomenula, že Prešov za posledné roky stratil punc. Do riadenia mesta chce vrátiť slušnosť, poctivosť a pracovitosť. 

Predseda SDKÚ-DS a poslanec NR SR Pavol Frešo ocenil dobrú ponuku na primátorku Prešova a fungujúcu spoluprácu pravicových strán na miestnej úrovni. Podpísanie koaličnej dohody považuje za zrozumiteľný signál pre obyvateľov mesta, ktorí budú takýmto spôsobom vnímať aj spoločný program pravice. Vyjadril presvedčenie, že ako tím budú úspešní. 

Za Most-Híd prišiel Turčanovú podporiť podpredseda strany a poslanec NR SR Zsolt Simon. Dohodu pravicových síl vníma ako nový reštart. V osobe Turčanovej vidí človeka, ktorý prinesie do mesta nový impulz.

Súčasne víta, že má šancu stať sa prvou primátorkou Prešova. Koaličnú zmluvu považuje za významnú aj preto, že pre voličov je signálom, že zúčastnené strany už svojho kandidáta na primátora nepostavia, ale majú snahu postupovať jednotne aj v poslaneckom klube v budúcom mestskom zastupiteľstve. 

Martin Fecko, ako zakladajúci člen OĽaNO a poslanec NR SR zdôraznil, že ich hnutie už deklarovalo, že pokiaľ dôjde k dohode na miestnej úrovni na spoločnom kandidátovi v minimálnom počte štyroch z piatich opozičných strán, ktoré sú dnes v národnom parlamente, k takejto zmluve sa pridajú. 

Za NOVA dohodu podpísal predseda Mestského koordinačného klubu Anton Klimko. Rokovania o podpore Turčanovej označil za korektné a na jeho prekvapenie sa dohoda zrodila ľahko. Vyzdvihol overené skúsenosti Turčanovej na miestnej aj regionálnej úrovni. „Ako žena tu urobí potrebný poriadok,“ vyhlásil. 

KDH bude rokovať aj o možnej širšej podpore pre Turčanovú, do úvahy prichádza SaS a Sieť. O podiele na financovaní kampane politické strany nehovorili. Všetci sa zhodli na tom, že sú pripravení prispieť. Či vznikne v Prešove aj spoločná kandidátka na poslancov z pravicového spektra, nie je v tejto chvíli ešte jednoznačné. 

Figeľ informoval aj o rokovaniach z celoslovenského pohľadu. Uviedol, že stredopravé koalície sa formujú vo viacerých krajských mestách aj na úrovni okresných a menších miest. „Väčšinou je to náročná cesta spätá s osobami na strane možných kandidátov a predstaviteľov politického a spoločenského života v jednotlivých mestách.“

V Trnave získali kresťanskí demokrati pre svojho člena Jána Žitňanského širokú pravicovú podporu tak, ako sa to stalo dnes v Prešove v prospech Turčanovej. Rokuje sa aj o podpore ďalších kandidátov z radov KDH, ktoré ešte nie sú ukončené, najďalej postúpili v Žiline v prospech Petra Belinského. KDH podporilo v Košiciach spoločného pravicového kandidáta Rudolfa Bauera. Figeľ sa vyjadril, že nádejne sa to javí aj v Bratislave, kde už deklarovali podporu Milanovi Kňažkovi. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu