Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Decentralizácia a ďalšie veľké zmeny: Porošenko zverejnil návrh dôležitej reformy

Petro Porošenko Zobraziť galériu (2)
Petro Porošenko (Zdroj: SITA)

KYJEV - Zásady budúcej decentralizácie štátnej správy a ústavnej reformy s ňou spojené zhrnul ukrajinský prezident Petro Porošenko v posolstve parlamentu, ktoré bolo dnes zverejnené na webových stránkach hlavy štátu. Porošenko predpokladá, že reforma, ktorá sa týka najmä samosprávneho režimu povstaleckých oblastí na východe krajiny, nadobudne platnosť tento rok na jeseň.

Hlavným stavebným pilierom zmien je podľa Porošenka dočasné ustanovenie ukrajinskej ústavy o formách donbaskej samosprávy, ktoré zakotvuje rozsah a režim právomocí vzbúreneckých zón. Nadobudnutie platnosti tohto ustanovenia je podmienené odzbrojením povstaleckých oddielov, odchodom ruských vojsk z ukrajinského územia, obnovením ukrajinskej kontroly nad hranicou s Ruskom a usporiadanie miestnych volieb, upozornil prezident.

Dostatočný rozsah právomocí bude pre východné oblasti Ukrajiny zaistený, uviedol Porošenko. Prezident verí, že jeho koncept ústavných zmien a zákona o decentralizácii na jeseň parlamentom prejde.

Administratívna reforma je jednou z podmienok pre urovnanie konfliktné situácie v Donbasu, ako ich stanovuje mierová dohoda podpísaná tento rok vo februári v Minsku. O usporiadaní volieb do orgánov miestnej správy tento rok v októbri už ukrajinský parlament rozhodol minulý týždeň, povstalci ale oznámili, že o týždeň skôr usporiadajú komunálne voľby vlastné. O navrhovanej ústavnej reforme tvrdia, že je v rozpore s minskými dohodami.

Porošenko dnes na svojom webe napísal, že jeho snaha urovnať krízu neznamená žiadny pacifizmus. V budúcom roku podľa neho stať zvýši vojenský rozpočet, už tento týždeň dostalo ministerstvo obrany z rozpočtu navyše päť miliárd hrivien. Decentralizácia sa v žiadnom prípade nebude týkať obrany, zahraničnej politiky a národnej bezpečnosti, upozornil prezident.

Decentralizácia a ďalšie veľké
Zobraziť galériu (2)

Viac o téme: UkrajinaPetro Porošenko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu