Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Protest blízko hraníc Slovenska: Pravý sektor žiada odstúpenie ministra, chcú blokovať cesty

Dozvuky streľby v Mukačeve Zobraziť galériu (2)
Dozvuky streľby v Mukačeve (Zdroj: SITA)

KYJEV - Stúpenci radikálneho hnutia Pravý sektor demonštrovali dnes v Kyjeve a ďalších väčších ukrajinských mestách za odstúpenie ministra vnútra Arsena Avakova. Nacionalisti pohrozili aj blokádou ciest v okolí Kyjeva.

Protesty súvisia so sobotňajšou streľbou v západoukrajinskom meste Mukačevo, ležiacom neďaleko slovenských a maďarských hraníc, ktorá si vyžiadala najmenej dvoch mŕtvych a siedmich zranených, uviedla agentúra Reuters. Čo presne sa v Mukačeve stalo, zatiaľ nie je známe, vzhľadom na rôzne verzie účastníkov sobotňajších udalostí. 

Streľba na Ukrajine neďaleko slovenských hraníc: Dvaja mŕtvi a niekoľko zranených civilistov!

V miestnom športovom klube vypukla v sobotu potýčka medzi členmi Pravého sektora a stúpencami miestneho politika a ukrajinského poslanca Mychajla Laňa, ktorý patrí medzi oponentov radikálnych nacionalistov. Proti ozbrojencom Pravého sektora zasiahli aj ukrajinské bezpečnostné zložky, pričom vypukli ťažké boje za použitia automatických zbraní a granátometov. 

Incident v Mukačeve mal pokračovanie

Minister vnútra Avakov tvrdí, že ako prví začali strieľať bojovníci Pravého sektora a zabili jedného civilistu. Zranenia podľa neho utrpeli traja policajti a štyria civilisti. Podľa Pravého sektora zahynuli dvaja jeho členovia a piati utrpeli zranenia. 

Incident v Mukačeve mal pokračovanie aj dnes. Skupina bojovníkov Pravého sektora sa totiž stiahla do okolitých lesov a odmietla zložiť zbrane. Ukrajinské špeciálne sily už údajne skupinu obkľúčili, ale plánovaný zásah dočasne odložili, aby dali priestor pre politické urovnanie sporu. Ukrajinská polícia a armáda vyslala do Zakarpatskej oblasti posily a prezident Petro Porošenko nariadil odzbrojenie a zatknutie osôb zodpovedných za sobotňajšiu streľbu. 

Ukrajinské bezpečnostné zložky dnes údajne zablokovali vstup do viacerých základní Pravého sektora na západe Ukrajiny. Radikáli zase vyhlásili, že začnú zriaďovať kontrolné stanovištia a blokovať cesty, aby zabránili zhromažďovaniu vládnych síl v okolí Mukačeva. Jedno takého stanovište už vzniklo neďaleko Kyjeva. 

O riešení patovej situácie rokuje vodca Pravého sektora Dmytro Jaroš s prezidentom Porošenkom i so šéfom Ukrajinskej bezpečnostnej služby (SBU). Požaduje pritom odvolanie ministra Avakova, odstúpenie vedenia regionálnej polície a zatknutie poslanca zapleteného do streľby v Mukačeve, uviedli noviny Daily Telegraph. Podľa niektorých ukrajinských predstaviteľov boli boje v Mukačeve dôsledkom sporov o kontrolu pašeráckych trás v strategickom zakarpatskom regióne v blízkosti hraníc Maďarska, Slovenska, Poľska a Rumunska. 

Protest blízko hraníc Slovenska:
Zobraziť galériu (2)

Viac o téme: ProtestPravý sektorMukačevo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu