Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Vojna gangov pri hraniciach vystrašila už aj našich: Tvrdé opatrenia polície

Horiace policajné auto po útoku nacionalistov v Mukačeve Zobraziť galériu (6)
Horiace policajné auto po útoku nacionalistov v Mukačeve (Zdroj: SITA)

MUKAČEVO - Ku kádrovej čistke v Zakarpatskej oblasti, kde cez víkend došlo k prestrelke medzi ozbrojencami z pravičiarskej bojovky Pravý sektor a bezpečnostnými silami, údajne kvôli pašovaniu cigariet, vyzval tajomník ukrajinskej bezpečnosťou rady Oleksandr Turčynov. Ozbrojencom z Pravého sektora sa medzitým podľa médií podarilo utiecť z obkľúčenia, použili pritom autá s pražskými poznávacími značkami.

Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk dnes nariadil prepustiť všetkých colníkov v Zakarpatskej oblasti kvôli víkendovej prestrelke v Makačeve, za ktorú sa podľa médií skrýval pravdepodobne boj o ovládnutie lukratívneho pašovania cigariet. "Nariadil som prepustiť všetkých zamestnancov Zakarpatskej colnej služby, od náčelníka po radového pracovníka, a pre zaistenie chodu colníc povolať do oblasti pracovníkov z ďalších regiónov," uviedol premiér. Nariadil tiež ministrovi vnútra Arsenovi Avakovi, aby vyšetril záležitosti okolo pašovania a zneužívania právomocí miestnymi colníkmi a vinníkov postavil pred súd.

Slovenská polícia prijala opatrenia po streľbe v Mukačeve

Slovenská polícia prijala opatrenia v súvislosti so streľbou, ku ktorej došlo v sobotu (11.7.) v ukrajinskom Mukačeve neďaleko slovenských hraníc. Informoval o tom viceprezident Policajného zboru SR Ľubomír Ábel. Ábel uviedol, že ešte v deň incidentu boli prijaté opatrenia v súvislosti s ochranou štátnej hranice Slovenska a zaistením bezpečnosti jeho občanov. Podľa viceprezidenta boli posilnené policajné hliadky na ochranu štátnej hranice a doplnená výzbroj policajtov.

V športovom klube v Mukačeve vypukla v sobotu potýčka medzi členmi Pravého sektora a stúpencami miestneho politika a ukrajinského poslanca Myhajla Laňa, ktorý patrí medzi oponentov radikálnych nacionalistov. Proti ozbrojencom Pravého sektora zasiahli aj ukrajinské bezpečnostné zložky, pričom vypukli ťažké boje za použitia automatických zbraní a granátometov. Pri prestrelke zahynuli dvaja členovia Pravého sektora a jeden civilista.

„Máme informácie, že osoby, ktoré sú podozrivé z tejto protiprávnej činnosti, neboli zadržané bezpečnostnými orgánmi na ukrajinskej strane a stále sa po nich pátra,“ informoval Ábel, že v sobotu prijaté opatrenia pretrvávajú. Ábel pripomenul, že Mukačevo je zhruba 50 kilometrov od hraničných priechodov v Čiernej nad Tisou a vo Vyšnom Nemeckom. „Nevylučujeme predpoklad, že môžu byť v blízkosti štátnej hranice, ale nechcem to dramatizovať,“ priblížil.

Slovensko je podľa slov policajného viceprezidenta v neustálom kontakte s ukrajinskou stranou. „Spolupráca je vynikajúca, máme dostatok informácií a v prípade zhoršenej situácie sme pripravení reagovať, máme dostatok síl a prostriedkov, aby sme zaistili bezpečnosť občanov SR,“ doplnil Ábel.

Potreba kádrových zmien

Násilnosti v zakarpatskom Mukačeve si cez víkend vyžiadali zrejme tri ľudské životy a desiatku zranených. "Sú potrebné vážne kádrove zmeny v regióne, a to ako medzi bezpečnostnými zložkami, tak v správe. Je nutné nakoniec v parlamente odhlasovať zrušenie imunity poslancov a sudcov. Musíme očistiť krajinu od banditov a úplatkárov," uviedol Turčynov podľa denníka Ukrajinská pravda.

Ozbrojený konflikt v Mukačeve
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

Zdôraznil tiež, že vinníci násilností musia byť zatknutí a potrestaní, a to nielen ozbrojenci, ktorí strieľali do ľudí. Nevyhnutné je tiež vysporiadať sa s organizátormi pašeráckého biznisu, ktorí chránia poslanecké mandáty a ktorí si najímajú zločinecké živly a ozbrojencov na vybavovanie účtov. "Banditi a vrahovia sa musia zodpovedať pred zákonom. Štát je povinný chrániť svojich občanov," zdôraznil Turčynov.

Pravý sektor na českých autách

Stúpenci radikálneho hnutia Pravý sektor sa pri útoku prepravovali aj v autách s pražskými poznávacími značkami, napísal dnes spravodajský server iDNES.cz. Z videa zverejneného na YouTube je zrejmé, že využili najmenej tri. Jedno z nich je podľa databázy českej polície kradnuté. Na videu z 11. júla je vidieť tri autá s českými poznávacími značkami - dva tmavé džípy (pod jedným z nich leží muž s prestrelenou hlavou) a biele audi s "kmotrovskou" poznávacou značkou 1AV6666.

Upozornenie. Zábery nie sú vhodné pre osoby mladšie ako 18 rokov a pre citlivé povahy.

Podľa policajnej databázy bolo po audi 1. mája vyhlásené pátranie. Auto má však podľa verejnej databázy bezpojisteni.cz stále platné povinné poistenie, a to už od roku 2010. Pri ďalších dvoch českých značkách, ktoré sú na videu, sa tento údaj nedá zistiť. Komu audi vyrobené v roku 2008 patrilo, nie je možné zistiť. Snímku auta zverejnili už v roku 2012 Lidovky.cz v článku o bezohľadných vodičoch - audi vtedy v rozpore s predpismi parkovalo na chodníku na pražskej Národnej triede. 

Ozbrojený konflikt v Mukačeve
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

Podľa ministra vnútra Arsena Avakova v Mukačeve pokračujú špeciálne operácie na dolapenie "bandy", ktorá v potýčke s policajtmi zničila dva policajné automobily paľbou z granátometu. Zakarpatský gubernátor ale v televízii uviedol, že ozbrojenci Pravého sektora sa pravdepodobne schovali v lese a polícii sa ich nedarí dopadnúť. Aj podľa hovorkyne kyjevskej prokuratúry k žiadnemu útoku na ozbrojencov v Mukačeve nedôjde, pretože "nie je na koho útočiť". Dvaja zranení sa totiž vzdali a sú v nemocnici, zatiaľ čo ostatní sú už preč.

Ozbrojený konflikt v Mukačeve
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

Niektoré médiá označili incident za boj o vplyv v západoukrajinskej Zakarpatskej oblasti medzi nacionalistickým hnutím Pravý sektor a miestnymi kriminálnymi skupinami. Násilnosti si vyžiadali zrejme tri ľudské životy - dvaja zabití sú údajne príslušníci Pravého sektora, zostávajúca obeť je civilista. Ďalší štyria civilisti a šesť policajtov utrpeli zranenia.

Incident začal ešte v sobotu ako spor o vplyv v Mukačeve medzi Pravým sektorom a jeho odporcami. Ozbrojenci zaútočili aj na policajtov, ktorí na miesto prišli. Asi dvadsiatka útočníkov následne z Mukačeva utiekla do lesov pri neďalekej obci Lavky, kde bola obkľúčená. Počas prestrelky a úteku bolo zničených niekoľko policajných áut, stanovište dopravnej polície a tiež čerpacia stanica.

Ozbrojený konflikt v Mukačeve
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

Pravý sektor vo vyhlásení tvrdí, že jeho členovia boli napadnutí banditami napojenými na miestneho zákonodarcu Mychajla Laňa. Ten sa od prípadu dištancoval a hovorí, že ide o provokáciu. Podľa niektorých zdrojov bol príčinou incidentu spor medzi rôznymi skupinami o rozdelenie pašeráckych trás, uviedla agentúra Reuters.

Situácia v Mukačeve očividne vyhrotila vzťahy medzi Pravým sektorom a vládnymi úradmi. Nacionalistické hnutie už v sobotu začalo burcovať svojich stúpencov. Jaroš na internete napísal, že za udalosťami na západe krajiny stoja mimo iného Laňa, ktorého zadržanie žiada.

Mukačevo leží na západe Ukrajiny na hraniciach s Poľskom a Slovenskom. V čase medzivojnového Československa bolo súčasťou Podkarpatskej Rusi.

 

 

Ukrajina odvolala po streľbe v Mukačeve vedenie colníkov v tamojšom regióne

Štátna fiškálna služba Ukrajiny (DFS) odvolala v reakcii na sobotňajšie udalosti v Mukačeve kompletné vedenie tamojšieho colného úradu a avizovala, že uvoľnených predstaviteľov nahradia colníci z iných regiónov krajiny. Informáciu priniesla dnes tlačová agentúra UNIAN.

Podľa rovnakého zdroja ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk nariadil šéfovi DFS Romanovi Nasyrovovi, aby uvoľnil všetkých colných zamestnancov na Zakarpatskej Ukrajine, a to od vedenia až po radových pracovníkov. Predseda ukrajinskej vlády súčasne nariadil rezortu vnútra, aby dôsledne objasnil všetky okolnosti prestrelky a vyvodil z poznatkov trestnoprávne závery. Jeho apel sa týka tak možného zneužitia právomocí colníkmi, ako aj ich prípadnej účasti na pašovaní, o ktorom sa špekuluje v ukrajinských médiách.

Vojna gangov pri hraniciach
Zobraziť galériu (6)

Viac o téme: OzbrojenciKonflikt Mukačevo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu