Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Streľba na Ukrajine neďaleko slovenských hraníc: Dvaja mŕtvi a niekoľko zranených civilistov!

Horiace policajné auto po útoku nacionalistov v Mukačeve Zobraziť galériu (2)
Horiace policajné auto po útoku nacionalistov v Mukačeve (Zdroj: SITA)

MUKAČEVO - Najmenej dvaja ľudia prišli o život a ďalší utrpeli zranenia pri streľbe v západoukrajinskom meste Mukačevo neďaleko slovenských a maďarských hraníc. Oznámila to agentúra AP s odvolaním sa na ukrajinské médiá.

Presné okolnosti streľby, ku ktorej došlo v miestnom športovom komplexe, zostávajú nejasné. Do incidentu boli zapletení ozbrojenci ukrajinského radikálneho zoskupenia Pravý sektor, z ktorých dvaja údajne zahynuli. 

Ukrajinský minister vnútra Arsen Avakov uviedol, že v zakarpatskom Mukačeve prebiehala špeciálna operácia bezpečnostných síl, zameraná na odzbrojenie a zatknutie členov zločineckého gangu, ktorí sa zmocnili civilného zariadenia v Mukačeve. Informovala o tom agentúra UNIAN. 

Horiace policajné auto po
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA)

Na operácii sa podieľala Ukrajinská bezpečnostná služba (SBU), ktorú posilnili príslušníci špeciálnej policajnej jednotky a ukrajinskej Národnej gardy. Ukrajinský prezident Petro Porošenko vydal príkaz na okamžité zatknutie "zločincov" zodpovedných za krviprelievanie v Mukačeve. 

Pravý sektor uviedol, že na jeho členov zaútočili miestni "banditi" napojení na ukrajinského poslanca Mychaila Laňa. Tento niekdajší člen Strany regiónov exprezidenta Viktora Janukovyča patrí v súčasnosti do politickej frakcie vystupujúcej proti Pravému sektoru.

Medzi zasiahnutými boli aj civilisti

Podľa vyhlásenia Pravého sektora prišli v dôsledku ostrej streľby v Mukačeve o život dvaja jeho členovia a štyria boli zranení, z toho dvaja vážne. Skupina dáva výbuch násilia do súvislosti s tým, že sa jej podarilo prerušiť pašerácke tunely v Zakarpatskej oblasti. 

Podľa poradcu ukrajinského ministra vnútra Antona Geraščenka boli zabití traja ľudia a zranenia utrpeli traja policajti a štyria civilisti. Útočníci podľa neho zničili granátometmi dve policajné autá. Miestne médiá podávajú aj inú verziu udalostí, podľa ktorých mukačevský športový klub obsadili členovia Pravého sektora. Na odpor sa im vraj postavili ozbrojenci verní poslancovi Laňovi. 

V nadväznosti na násilie v Mukačeve vypukla aj ďalšia streľba neďaleko hotela, ležiaceho pri diaľnici, ktorá spája pohraničné mesto Čop s Kyjevom. 

Ozbrojenci sa stále nevzdali

Podľa najnovších informácií polícia naďalej rokuje s ozbrojencami, ktorí v sobotu zaútočili v Mukačevo na západe krajiny a ktorí sa zatiaľ odmietajú vzdať. Incident niektoré médiá označujú ako boj o vplyv v západoukrajinskej Zakarpatskej oblasti medzi nacionalistickým hnutím Pravý sektor a miestnymi kriminálnymi skupinami.

Ukrajinská tajná služba SBU dnes na svojom webe uviedla, že je pripravená podniknúť všetky kroky, aby prinútila obkľúčených ozbrojencov vzdať sa. Ministerstvo vnútra sľúbilo, že budú prevezení do Kyjeva, kde sa dočkajú spravodlivého a nestranného vyšetrovania. Útočníci už oznámili, že sú ochotní sa vzdať, ak im na to dá rozkaz šéf ultranacionalistov a poslanec ukrajinského parlamentu Dmytro Jaroš.

SBU a ministerstvo vnútra následne Jaroša vyzvalo, aby svojich stúpencov k zloženiu zbraní vyzval a ochránil životy miestnych obyvateľov. Úrady už v sobotu nechali oblasť stretu evakuovať. Prokuratúra podľa agentúry Interfax-Ukrajina zatiaľ udalosť vyšetruje ako "akt teroru".

Viac o téme: UkrajinaMukačevo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu