Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Putin: Na východe Ukrajiny nie sú žiadni ruskí vojaci, nechceme nové impérium

Vladimir Putin Zobraziť galériu (2)
Vladimir Putin (Zdroj: SITA)

MOSKVA - Ruské armádne jednotky sa nenachádzajú na východe Ukrajiny. Vo štvrtok to povedal ruský prezident Vladimir Putin v tradičnom televíznom vysielaní, počas ktorého odpovedá na otázky občanov.

Svojimi slovami poprel tvrdenia Ukrajiny a Západu, že Rusko poskytlo svojich vojakov na pomoc ukrajinským povstalcom bojujúcim proti vláde. Putin zároveň obvinil ukrajinskú vládu z porušovania minských dohôd tým, že nezrušila ekonomickú blokádu východných oblastí, ktorých občania nedostávajú penzie, sociálne dávky ani ďalšie platby. Ruský líder je však odhodlaný spolupracovať s ukrajinským vedením na riešení krízy, ktorú podľa neho môže ukončiť len dodržiavanie minských dohôd.

Putin zdôraznil, že má záujem na normalizácii vzťahov so Západom, ten však musí rešpektovať ruské záujmy. Spojené štáty však podľa neho "nepotrebujú spojencov, ale vazalov", čo nebude Moskva nikdy akceptovať. Zdôraznil, že Rusko nepovažuje žiadnu krajinu na svete za svojho nepriateľa. Vzťahy medzi Ruskom a Západom sú po anexii Krymu a vypuknutí ukrajinského konfliktu najhoršie od studenej vojny. EÚ aj USA zaviedli proti Moskve diplomatické aj ekonomické sankcie. Putin podľa vlastných slov do značnej miery obviňuje Západ z ekonomických problémov krajiny vrátane poklesu rubľa a vyššej miery inflácie. Zdôraznil však, že hospodárstvo krajiny by sa malo opäť vrátiť k rastu za menej ako dva roky, a to aj napriek tomu, že považuje za nepravdepodobné, že Západ zakrátko zruší ekonomické sankcie. 

Putin tiež obhajoval zrušenie zákazu dodať do Iránu moderný protiraketový systém typu S-300. Vývoz systému protivzdušnej obrany pod tlakom Západu zrušil v roku 2010 vtedajší prezident Dmitrij Medvedev, pričom podľa Putina išlo o dobrovoľný krok. Rusko sa rozhodlo protiraketový systém do Iránu dodať potom, čo Teherán a medzinárodné spoločenstvo dosiahli minulý týždeň dohodu, na základe ktorej má Irán výmenou za ukončenie sankcií obmedziť sporný nukleárny program. Putin zdôraznil, že S-300 je obranný systém a pre Izrael nebude predstavovať žiadnu hrozbu. Dodal, že na takýto obranný systém sa ani nevzťahujú sankcie OSN. "Došlo k posunu a k pokroku, takže nie je dôvod nepokračovať v tomto kontrakte s Iránom," povedal.

Rusko žiada rešpektovanie svojich záujmov, nechce vybudovať nové impérium

Západ musí rešpektovať a zohľadňovať záujmy Ruska, ak s ním chce normalizovať vzťahy. Uviedol to dnes ruský prezident Vladimir Putin, ktorý zároveň poprel obvinenia Západu, že Rusko sa po rozpade Sovietskeho zväzu snaží o obnovenie niekdajšej veľmocenskej pozície. V tradičnom televíznom programe s otázkami občanov Putin vyhlásil, že Spojené štáty "nepotrebujú spojencov, potrebujú len vazalov". Rusko by však podľa neho takéto postavenie nikdy nemohlo prijať.

Vzťahy Ruska a Západu upadli v súvislosti s ukrajinskou krízou na najhoršiu úroveň od studenej vojny, komentuje agentúra AP. Spojené štáty a Európska únia uvalili na Rusko sankcie pre anexiu ukrajinského Krymu a podporu vzbúrencov na východe Ukrajiny. Putin povedal, že "je zbytočné a nezmyselné vyvíjať tlak na Rusko takýmito prostriedkami". Moskva je podľa neho pripravená normalizovať vzťahy so Západom a nepovažuje žiadnu krajinu za svojho nepriateľa.

"Chcem zdôrazniť: naším cieľom nie je znovuzrodiť impérium, nemáme imperiálne ambície," citovala Putina agentúra DPA. Ruský prezident však dodal, že je potrebná spolupráca v postsovietskom priestore, aby sa zlepšila životná úroveň ľudí. Putin v minulosti označil rozpad Sovietskeho zväzu za najväčšiu geopolitickú katastrofu 20. storočia.

Putin: Na východe Ukrajiny
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Foto: topky.sk)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu