Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Vlády členských štátov EÚ schválili finančnú pomoc pre Ukrajinu

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Foto: Facebook)

BRUSEL - Vlády členských štátov EÚ v utorok formálne schválili úver pre Ukrajinu v hodnote 1,8 mld. eur. Ich rozhodnutie bolo posledným nutným súhlasom po tom, čo minulý týždeň úver schválil Európsky parlament. Úver by mal Ukrajine pomôcť vyhnúť sa bankrotu. Ukrajina získa pomoc v troch splátkach s maximálnou lehotou splatnosti 15 rokov.

Medzinárodný menový fond (MMF) začiatkom marca schválil pre Ukrajinu úver v hodnote 17,5 mld. USD, ktorý sa skombinuje s pôžičkami v objeme 7,5 mld. USD od iných medzinárodných organizácií. Zároveň sa očakáva, že sa ukrajinským predstaviteľom podarí vyrokovať so zahraničnými držiteľmi ukrajinských dlhopisov odpis dlhu v hodnote 15,4 mld. USD. Európska komisia (EK) vypracuje dohodu s Kyjevom o podmienkach úveru. Táto dohoda sa podľa stanoviska EÚ sústredí na štrukturálne reformy a verejné financie Ukrajiny. 

Dokument o schválení úveru hovorí, že Ukrajina čelí problémom s platobnou bilanciou a likviditou. Finančná situácia krajiny sa zhoršila vzhľadom na náklady konfliktu s proruskými separatistami, horšiu recesiu ako sa čakalo a výpadok daňových príjmov z oblastí, ktoré kontrolujú separatisti. 

Vlády členských štátov EÚ
Zobraziť galériu (2)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu