Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Prímerie na Ukrajine je len fraška: 17 delostreleckých útokov, mŕtvy aj zranený

Dianie na Ukrajine Zobraziť galériu (4)
Dianie na Ukrajine (Zdroj: SITA)

KYJEV - Jeden ukrajinský vojak zahynul a ďalší utrpel zranenie v bojoch proti proruským separatistom na východe Ukrajiny za posledných 24 hodín. Informoval o tom dnes hovorca armády Vladyslav Selezňov. Kyjev zároveň obvinil povstalcov z opakovaného porušovania dohody o prímerí.

Pokračujúce násilie len zdôrazňuje, aká krehká je dohoda o prímerí uzavretá minulý mesiac v bieloruskej metropole Minsk, ktorá požaduje stiahnutie ťažkých zbraní z frontovej línie na východe Ukrajiny. V tamojšom ozbrojenom konflikte prišlo o život už približne 6000 ľudí, pripomenula agentúra Reuters.

Poradca ukrajinského ministra vnútra Zorian Škyriak uviedol, že povstalci nielenže nedodržiavajú dohodu o prímerí, ale v skutočnosti zhromažďujú sily na juhu Doneckej oblasti, neďaleko prístavného mesta Mariupol ovládaného ukrajinskou armádou.

Dianie na Ukrajine
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

"Nemá zmysel rozprávať o prímerí zo strany povstalcov. Nesťahujú zbrane, nedodržiavajú prímerie, pokračujú v premiestňovaní jednotiek a zvyšovaní počtu svojich tankov a raketometov," informoval Škyriak.

Dianie na Ukrajine
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Ďalší hovorca armády uviedol, že povstalci porušili prímerie 40 útokmi na pozície ukrajinského vojska a na civilné ciele vrátane 17 delostreleckých útokov.

Ukrajina schválila zákon o rozšírení ozbrojených síl o tretinu - na 250.000

Ukrajinský parlament schválil dnes zákon o rozšírení ozbrojených síl o tretinu - na 250.000 príslušníkov. Za prijatie zákona hlasovalo 270 poslancov, čo bolo oveľa viac než potrebných 226. Teraz ho dostane na podpis prezident Petro Porošenko, ktorý návrh parlamentu predložil, po jeho podpise vstúpi zákon v platnosť, informovala agentúra Reuters.

Porošenko predložil v pondelok parlamentu návrh na rozšírenie ozbrojených síl Ukrajiny na 250.000 osôb, z toho 204.000 vojakov. 

Za začiatku roka 2014 mala podľa médií ukrajinská armáda 168.000 osôb, z toho 125.000 vojakov. Na konci uplynulého roka sa ich počet zvýšil na 232.000 osôb.

Kyjev odmietol akreditovať ruských novinárov

Podľa ruskej agentúry TASS ruským médiám už Ukrajina nepovoľuje vstup na oficiálne podujatia v krajine. Agentúra citovala anonymného predstaviteľa ukrajinského ministerstva zahraničia, ktorý povedal, že "od tohto týždňa už neakreditujeme ruské médiá." Dňa 12. februára ukrajinský parlament hlasoval o zákaze akreditácií ruských médií na podujatia na Ukrajine. Ukrajinská bezpečnostná služba minulý týždeň uviedla, že vytvorila zoznam približne 100 ruských novinárskych organizácií, ktorých sa zákaz bude týkať. Zoznam však nezverejnili.

Ukrajina opakovane obviňuje ruské štátom kontrolované médiá z podnecovania nepriateľstva voči Ukrajine a z lživého opisovania konfliktu na východe Ukrajiny, kde Ruskom podporovaní separatisti bojujú s ukrajinskými jednotkami.

Polícia zatkla Janukovyčovho ministra financií

Španielska polícia v stredu zatkla bývalého ukrajinského ministra financií Jurija Kolobova, ktorý bol nezvestný od augusta 2014. Interpol na neho vydal zatykač pre spreneveru a finančné prečiny. Exministra zadržali v byte v dovolenkovom meste Altea na východnom pobreží Španielska. Kolobov bol členom vlády bývalého prezidenta Viktora Janukovyča zvrhnutého po protestoch proti jeho vláde vo februári minulého roku. Interpol zaradil Kolobova, Janukovyča a ďalšieho bývalého člena ich vlády na medzinárodný zoznam hľadaných osôb na žiadosť Kyjeva skôr v tomto roku. Kolobova teraz predvedú na vypočúvanie pred španielsky súd, ktorý následne rozhodne o postupe pri jeho vydaní na Ukrajinu. Proruský exprezident Janukovyč sa od zvrhnutia skrýva v Rusku.

Prímerie na Ukrajine je
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Foto: topky.sk)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu