Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Rusko oznámilo náhle spustenie neohlásených vojenských manévrov: Test nukleárnej vojny!

Ruská raketová technika Topol - Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ruská raketová technika Topol - Ilustračné foto (Zdroj: Twitter)

YOŠKAR-OLA - Rusko spustilo veľké jadrové cvičenie. V pohotovosti je okrem jadrového arzenálu aj delostrelectvo či protivzdušná obrana. Rusko chce byť pripravené v prípade ohrozenia a tiež reaguje na kroky NATO v kontexte ukrajinskej krízy. Iba včera pritom do Čierneho mora vstúpila námorná flotila plavidiel NATO.

Ruské strategické veliteľstvo ozbrojených zložiek nariadilo nečakané testy jadrových hlavíc v Yoškar-Ola neďaleko Kazane, kde majú Rusi základne. Oznámili to iba včera. Testy budú pozostávať zo skúšky interkontinentálnych balistických striel a nukleárnych rakiet v prípade nečakaného ohrozenia.

"Počas cvičení bude venovaná špeciálna pozornosť pripravenosti nukleárnych zbraní v prípade ohrozenia," povedal veliteľ Igor Yegorov, hovorca ruského veliteľstva. Na tejto základni sa nachádzajú aj raketové systémy Topol. Veliteľ Andrej Burbin taktiež oznámil, že všetky raketové základne v Rusku budú zmodernizované do roku 2020. Staré rakety by mali nahradiť novšie typy Topol alebo Yars, píše Newsweek.

Vojenské manévre prebiehajú aj na Kryme, pri Pobaltí, ale aj na Kaukaze. Podľa iDnes.cz je nasadených päťsto kusov techniky a vyše dve tisíc mužov do cvičenia protivzdušenej obrany. Týkať sa to má až dvanástich oblastí, najviac na Kaukaze. Delostrelectvo zase nacvičuje pri Kaliningrade. Tam sa má zapojiť do cvičenia vyše sedemsto vojakov a stopätdesiat kusov delostreleckej techniky - kanóny Hyjacint, raketomety Grad, samohybné húfnice Akacija či Gvozdika alebo protitankové strely Konkurz.

Flotila lodí vstúpila do Čierneho mora

Flotila šiestich lodí NATO v stredu vstúpila do vôd Čierneho mora, kde sa v najbližších dňoch zapojí do spoločného námorného cvičenia za účasti ozbrojených síl Bulharska, Rumunska a Turecka. Podľa informácií aliancie ide o bežné manévre v záujme pripravenosti a výcviku a v reakcii na pokračujúcu "ruskú asertivitu". Podľa NATO je "pridaným odkazom manévrov uistenie spojencov v regióne" vo svetle krízy na Ukrajine. Súčasťou flotily NATO je aj americký torpédoborec USS Vicksburg.

Samotné manévre sa zamerajú na simuláciu protivzdušných a protiponorkových bojových operácií ako aj na nácvik útoku malých plavidiel. Prítomnosť plavidiel NATO sa začala v Čiernom mori zvyšovať od minuloročného pripojenia čiernomorského polostrova Krym k Rusku, čo vyvolalo obavy okolitých krajín.

Rusko oznámilo náhle spustenie
Zobraziť galériu (3)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu