Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Rusi podľa Ukrajincov porušujú minskú dohodu: Putin separatistom poslal tanky, rakety aj vojsko!

Na Ukrajine sú vojská stále aktívne. Zobraziť galériu (2)
Na Ukrajine sú vojská stále aktívne. (Zdroj: SITA)

KYJEV – Vyše 20 ruských tankov, desať raketových systémov a niekoľko autobusov s vojakmi prekročilo v uplynulých dňoch ukrajinské hranice a smerovalo k mestu Novoazovsk, separatistickej bašty východne od strategického mesta Mariupol.

Oznámila to dnes agentúra Reuters, citujúc armádne zdroje. "V uplynulých dňoch, napriek minskému dohovoru, došlo k presunu vojenského vybavenia a munície z Ruska na Ukrajinu," uviedol na tlačovom brífingu hovorca ukrajinskej armády Andrij Lysenko, ktorý dodal, že za uplynulých 24 hodín ostreľovali separatisti pozície ukrajinskej armády takmer 50-krát.

Správa, ktorá prišla deň po tom, ako Moskvou podporovaní povstalci obsadili kľúčový dopravný uzol Debaľceve, vyvoláva otázky, či týždne diplomatického mierového vyjednávania na najvyššej úrovni neumožnili separatistom naopak zdvojnásobiť ich územné zisky na východe štátu, podotýka agentúra AP.

Konflikt na východnej Ukrajine si vyžiadal už vyše 5600 obetí, pričom donútil viac než milión tamojších obyvateľov opustiť svoje domovy. Boje sa začali minulý rok v apríli, mesiac po tom, ako Rusko anektovalo Krymský polostrov. Moskva opakovane odmieta tvrdenia západných krajín o tom, že vyzbrojuje separatistov.

Rusi podľa Ukrajincov porušujú
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: topky)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu