Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Ukrajinskí rukojemníci prehovorili: Separatisti si idú po krku, zabíjajú sa navzájom!

Separatista pri výmene zajatcov Zobraziť galériu (12)
Separatista pri výmene zajatcov (Zdroj: SITA)

KYJEV - Veliteľ východoukrajinských separatistov Arsenij Pavlov, prezývaný Motorola, poprel dnes špekulácie o tom, že ho zabili jeho spolubojovníci. Veliteľ doneckého práporu Sparta pre ruskú televíziu Lifenews uviedol, že je živý a zdravý.

Ukrajinská bezpečnostná služba (SBU) predtým vyjadrila predpoklad, ruský občan Arsenij Pavlov je mŕtvy, informovala dnes agentúra UNIAN. Správu podľa nej oznámil náčelník vyšetrovacej správy (SBU) Vasyľ Vovk.

Výmena zajatcov na Ukrajine
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: SITA)

"Čo sa týka občana Pavlova, ktorý je viac známy pod krycím menom Motorola, pátrali po ňom a mohli ho odstrániť jeho spolubojovníci. Zabíjajú sa navzájom. Je podozrivý z mučenia a verejných popráv ľudí. Jednoducho prišiel k ľuďom a strelil ich. Máme dôkazy od prepustených rukojemníkov," dodal Vovk.

Porošenko sľúbil tvrdú odpoveď za Charkov, v Odese podľa neho útok zmarili

Ukrajinský prezident Petro Porošenko sľúbil tvrdú odpoveď organizátorom dnešného výbuchu nálože v meste Charkov. Informovala o tom agentúra UNIAN. "Zlo terorizmu odhalilo svoju bezohľadnú povahu. Vyjadrujem svoju najhlbšiu sústrasť príbuzným a priateľom obetí," napísal Porošenko na svojom účte na Facebooku.

Výbuch nálože označil za "trúfalý pokus rozšíriť zónu terorizmu". "Tí, ktorí boli do toho zapletení, budú čeliť tvrdej odpovedi," zdôraznil ukrajinský prezident. Podľa agentúry TASS Porošenko na dnešnej schôdzke s poľským prezidentom Bronislawom Komorowským oznámil, že tajné služby zmarili teroristický útok v Odese. K výbuchu v Charkove došlo počas zhromaždenia a pochodu na podporu jednoty Ukrajiny. Dvaja ľudia zahynuli a 11 utrpelo zranenia, informovala televízia 112 s odvolaním sa na poradcu ukrajinského ministra vnútra Antona Heraščenka.

Jedným z mŕtvych je podľa neho známy miestny aktivista Ihor Tolmačov, druhým je policajt. Ďalší piati policajti sú medzi zranenými. Poradca šéfa ukrajinskej tajnej služby SBU Markijan Lubkivskyj neskôr na Facebooku oznámil, že boli zadržané štyri osoby, ktoré sa mohli podieľať na príprave a spáchaní teroristických trestných činov v Charkove. Zaistili sa aj zbrane, vrátane raketometu. V meste po útoku vyhlásili najvyšší stupeň protiteroristickej pohotovosti.

Podľa agentúry Reuters Kyjev oznámil, že štvorica podstúpila výcvik v Rusku.

Útočníci z Charkova mali pokyny z Ruska

Mierovým pochodom vo východoukrajinskom meste Charkov otriasol v nedeľu výbuch, pri ktorom zahynuli najmenej dve osoby a desať sa zranilo. Kyjev oznámil, že polícia zadržala podozrivých, ktorí dostali zbrane a inštrukcie z Ruska. Jeden mŕtvy a štyria zo zranených sú policajti, ktorí chránili demonštrantov. Incident sa odohral v čase, keď si ľudia naprieč Ukrajinou pripomínajú výročie udalostí na kyjevskom Majdane, pri ktorých pred rokom zahynulo asi sto demonštrantov. Protesty viedli k pádu proruského prezidenta Viktora Janukovyča.

"Dnes je spomienková nedeľa, ale v tento deň teroristický odpad odhalil svoju ničivú podstatu," napísal na Facebooku prezident Petro Porošenko. Ten sa spolu s európskymi lídrami zúčastnil na pochode v Kyjeve, ktorý prebehol prevažne pokojne. Na pochode sa zúčastnil napríklad stály predseda Európskej rady Donald Tusk a prezidenti Nemecka, Litvy, Lotyšska či Poľska.

Úrady najprv tvrdili, že nálož do davu hodil niekto z okoloidúceho auta, neskôr, že bola ukrytá pod snehom. Poradca šéfa Ukrajinskej bezpečnostnej služby SBU Markian Lubkivskyi uviedol, že v súvislosti s prípadom zatkli štyroch podozrivých. Podľa jeho slov plánovali uskutočniť v meste sériu útokov s ruským granátometom Šmel. "Sú to ukrajinskí občania, ktorí dostali inštrukcie a zbrane z Ruskej federácie v Belgorode," povedal pre ukrajinskú stanicu 112. Belgorod je ruské mesto ležiace cez hranice naproti Charkovu. Charkov, najväčšie mesto východu vzdialené vyše 200 kilometrov od vojnovej zóny, je pod ukrajinskou kontrolou a jeho obyvatelia prevažne podporujú vládu v Kyjeve. Moskva sa k obvineniam zatiaľ nevyjadrila. 

Debaľceve je na pokraji humanitárnej katastrofy, varovali pozorovatelia OBSE

Východoukrajinské mesto Debaľceve je na pokraji humanitárnej katastrofy. Oznámili to dnes pozorovatelia Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE), ktorí mesto navštívili.  "Boli sme tam včera asi 30 minút. Nevideli sme jedinú budovu, ktorá by nebola poškodená ostreľovaním... Mesto je bez vody, potravín, kúrenia, elektriny a liekov," uviedla pre agentúru TASS Irina Gudymová z pozorovateľskej misie. OBSE informovala, že jej pozorovatelia dnes mesto Debaľceve nenavštívia, ale presunú sa do ďalších obývaných oblastí.

Z Ruska dorazili ďalšie vojenské konvoje, boje pokračujú

 Ukrajinská armáda v nedeľu informovala, že z Ruska na Ukrajinu došli ďalšie konvoje obrnených vozidiel. Stalo sa tak aj na juhovýchode, kde povstalci naďalej útočia na vládne sily neďaleko prístavu Mariupoľ. Podľa hovorcu armády Andrija Lysenka dorazil vojenský vlak so 60 obrnenými vozidlami vrátane tankov do mesta Amvrosiivka z Ruska v sobotu, zatiaľ čo konvoj s vojenským vybavením prekročil hranice aj pri Novoazovsku, východne od Mariupoľu. Boje podľa jeho slov pokračujú pri obci Šyrokyne východne od Mariupoľu. "Boje pokračujú. Naši vojaci držia pozície," uviedol Lysenko. Dodal, že za posledných 24 hodín došlo v konfliktnej zóne celkovo k 44 útokom separatistov.

Povstalci predtým v nedeľu oznámili, že začínajú dvojtýždňový proces odsunu ťažkých zbraní z frontovej línie. "Plán bol podpísaný minulú noc. Odo dneška máme dva týždne na stiahnutie zbraní," uviedol veliteľ separatistov Eduard Basurin, ktorého citovala ruská agentúra Interfax. Lysenko po telefóne uviedol, že zatiaľ nemá žiadne informácie o začiatku takéhoto procesu. 

Traja mŕtvi pri výbuchu počas pochodu jednoty v Charkove

Upozorňujeme, že niektoré fotografie sú nevhodné pre maloletých a osoby s citlivejšou povahou.

Traja ľudia zahynuli a viac ako desať utrpelo zranenia pri explózii, ku ktorej došlo dnes v ukrajinskom meste Charkov počas zhromaždenia na podporu jednoty Ukrajiny. Informovala o tom agentúra UNIAN s odvolaním sa na tlačovú službu mestského zastupiteľstva. Jeden z očitých svedkov agentúre UNIAN povedal, že explózia nastala okolo 13.15 h (miestneho času, 12.15 h SEČ) v blízkosti Paláca športu, keď sa účastníci akcie presúvali do centra mesta.

Výbuch bomby v Charkove.
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: SITA)

Podľa iných očitých svedkov výbuch spôsobil s najväčšou pravdepodobnosťou granát, ktorý niekto vyhodil z auta prechádzajúceho okolo čela sprievodu. Medzi zranenými je aj policajt, uviedlo ukrajinské ministerstva vnútra, ktoré začalo okolnosti výbuchu vyšetrovať pre podozrenie zo spáchania teroristického činu. Aj napriek incidentu pokračoval v Charkove pochod na uctenie si pamiatky vojakov padlých počas protiteroristickej operácie na východe Ukrajiny. Jeho súčasťou je i spomienková bohoslužba za účasti predstaviteľov pravoslávnej, katolíckej a protestantskej cirkvi a moslimských duchovných.

Výbuch bomby v Charkove.
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: SITA)

Charkov sa nachádza viac ako 200 kilometrov od frontovej línie, kde proruskí povstalci bojujú s vládnymi silami. Je jedným z miest, kde sa dnes konajú pochody pri príležitosti prvého výročia zosadenia bývalého prezidenta Viktora Janukovyča.

Armáda a separatisti si vymenili zajatcov

Ukrajinské vládne sily a proruskí separatisti na východe Ukrajiny, si na základe minskej dohody o prímerí, vymenili v noci nadnes desiatky zajatcov. 

Podľa agentúry Reuters k veľkej výmene zajatcov došlo v dedine Žolobok ležiacej približne 20 kilometrov západne od separatistami ovládaného mesta Luhansk, kde výmenou za 52 svojich bojovníkov separatisti prepustili najmenej 130 príslušníkov ukrajinských ozbrojených síl. 

Výmena zajatcov na Ukrajine
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: SITA)

Zoznam s menami 139 prepustených príslušníkov ukrajinských ozbrojených síl zverejnil dnes skoro ráno na svojej facebookovej stránke aj poradca šéfa ukrajinskej tajnej služby (SBU) Markijan Lubkivský.

Podľa vyhlásenia ukrajinskej armády však boje na východe Ukrajiny zatiaľ úplne neustali, pričom aj v noci nadnes došlo údajne k dvanástim delostreleckým a mínometným útokom separatistov na pozície ukrajinských síl.  

Výmena zajatcov na Ukrajine
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: SITA)

Najprudšie boje prebiehali v meste Peski neďaleko Donecka a v obci Šyrokyne, ležiacej neďaleko strategicky významného prístavu Mariupol, kde sa skupina separatistov údajne pokúsila zaútočiť na pozície ukrajinskej armády.

Podľa tlačovej služby separatistov DAN ukrajinská armáda ostreľovala časti mesta Doneck, pričom delostreleckú paľbu bolo v meste počuť ešte aj dnes o 07.30 h miestneho času (08.30 SEČ).

Kiska pricestoval do Kyjeva, zúčastní sa Pochodu dôstojnosti

Prezident SR Andrej Kiska pricestoval dnes do Kyjeva, kde sa zúčastní osláv 1. výročia demonštrácií na Majdane. Na mieste sa uskutoční bohoslužba za účasti ukrajinského prezidenta Petra Porošenka a zahraničných hostí. Okrem Pochodu dôstojnosti a položenia sviečok si Kiska prezrie aj výstavu dôkazov ruskej agresie.

Ukrajina si v piatok (20.2.) pripomínala Deň pamiatky na obete vlaňajších protivládnych protestov. V piatok aj počas víkendu sa v krajine uskutočnilo viacero podujatí spojených s prvým výročím Majdanu.

Demonštrácie na kyjevskom Námestí nezávislosti (Majdan) odštartovalo vládne vyhlásenie z 21. novembra 2013 o pozastavení príprav na podpísanie Asociačnej dohody s Európskou úniou. Počas nepokojov prišlo od decembra 2013 do februára 2014 o život vyše 100 ľudí. Po následnom úteku prezidenta Viktora Janukovyča došlo k pripojeniu polostrova Krym k Rusku a rozpútaniu ozbrojeného konfliktu medzi vládnymi silami a proruskými separatistami na východe Ukrajiny.

Medzi pôvodné ciele hnutia Euromajdan patrilo okrem iného odstránenie vysokej miery korupcie, prekážok na ceste k európskej integrácii, odstavenie oligarchov od moci, ako aj politických predstaviteľov východu krajiny.

Separatisti údajne začnú s odsunom ťažkých zbraní

Proruskí separatisti na východe Ukrajiny spustia dnes dvojtýždňový proces odsunu ťažkých zbraní z frontovej línie. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na  zástupcu veliteľa síl samozvanej Doneckej ľudovej republiky (DĽR) Eduarda Basurina.

"Plán bol podpísaný v sobotu večer... Od dnešného dňa máme na stiahnutie ťažkých zbraní dva týždne," povedal Basurin.

Výmena zajatcov na Ukrajine
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: SITA)

Hovorca ukrajinskej armády Andrij Lysenko v telefonickom rozhovore pre agentúru Reuters uviedol, že to, či separatisti sťahujú svoje zbrane z frontovej línie, zatiaľ nie je možné potvrdiť.

Odsun ťažkej bojovej techniky z frontovej línie na východe Ukrajiny by mal prebiehať pod dohľadom Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE). V súlade s minskou dohodou sa mal pôvodne začať 17. februára a trvať do 2. marca.

Monitorovacia misia OBSE vypracuje správu z návštevy v Debaľceve

Špeciálna pozorovateľská misia (SMM) Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) navštívila východoukrajinské mesto Debaľceve a na základe tejto návštevy vypracuje podrobnú správu, agentúra TASS citovala hovorcu misie Michaela Bociurkiwa.

Zdá sa, že jedlo
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: SITA)

"Dnes sme získali prístup do Debaľceva. Dostali sme bezpečnostné záruky od milícií, ktoré nám umožnili, aby sme tu boli," citovala hovorcu ukrajinská televízna stanica 112. Bociurkiw však uviedol, že misia nemá prístup do všetkých oblastí.

"Rád by som uviedol, že SNM aj naďalej vyzýva na dodržiavanie prímeria na celom území a na umožnenie prístupu do všetkých oblastí, pretože všade zatiaľ nemáme prístup," vyhlásil hovorca misie.

Obama zváži ďalšie kroky ohľadne Ukrajiny v nasledujúcich dňoch

Americký prezident Barack Obama v nasledujúcich dňoch zváži ďalšie kroky v súvislosti s konfliktom na Ukrajine, informoval dnes v Londýne šéf americkej diplomacie John Kerry. Obama bude zvažovať aj vyzbrojenie ukrajinskej armády a sankcie proti Rusku, povedal Kerry na tlačovej konferencii po schôdzke s britským rezortným partnerom Philipom Hammondom.

Sovietska vlajka vlaje na
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: SITA)

"Prebiehajú vážne diskusie medzi nami a našimi európskymi spojencami, pokiaľ ide o to, aké majú byť ďalšie sankčné kroky a kedy by sa mali zaviesť," citovala amerického ministra agentúra Reuters.

Ukrajinskí rukojemníci prehovorili: Separatisti
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: Foto: topky.sk)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu