Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Nemecko zbrane Ukrajine nedodá, rozhodla Merkelová, Poliaci to urobia radi!

Angela Merkelová
Angela Merkelová (Zdroj: Twitter)

BERLÍN - Nemecká kancelárka Angela Merkelová dnes opäť zopakovala stanovisko svojej vlády, podľa ktorého Nemecko nepomôže Ukrajine v boji s proruskými separatistami dodávkami zbraní.

Berlín podľa agentúry Reuters namiesto vojenskej pomoci Kyjevu uprednostňuje diplomatické riešenia, a v prípade ďalšieho zhoršenia situácie na východe Ukrajiny nevylučuje ani hrozbu sprísnením ekonomických sankcií uvalených na Rusko.

"Ako som povedala už včera, Nemecko nedodá Ukrajine nijaké smrtiace zbrane," uviedla na tlačovej konferencii v Berlíne Merkelová.

"Kladieme dôraz na diplomatické riešenie a ministri zahraničných vecí, že ak sa situácia (na východe Ukrajiny) ešte zhorší... bude nevyhnutné pracovať na ďalších sankciách," dodala nemecká kancelárka.

Poľsko je pripravené predávať zbrane Ukrajine

Poľsko je pripravené predávať zbrane susednej Ukrajine. Uviedol to dnes hovorca poľského ministra zahraničných vecí Marcin Wojciechowski, ktorého citovala agentúra AP. Výrok prichádza v čase, keď USA zvažujú poskytnutie arzenálu Kyjevu, podporujúc jeho boj proti proruským separatistom.

Americký prezident Barack Obama momentálne prehodnocuje svoj odpor voči dodávaniu obranných zbraní Ukrajine. To môže naznačovať znepokojenie Washingtonu, že ekonomické sankcie uvalené voči Rusku nie sú dostatočne efektívne na zastavenie už takmer rok trvajúceho vojenského konfliktu na juhovýchodnej Ukrajine.

Lavrov vyzval vládu v Kyjeve, aby začala rokovať so separatistami

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov vyzval dnes vládu v Kyjeve, aby začala rokovať priamo so separatistami a z konfliktu na východe Ukrajiny neobviňovala Moskvu. Informovala o tom agentúra Reuters.

Moskva vzbúrencov na východe Ukrajiny síce podporuje, ale odmieta obvinenia Západu, že im zabezpečuje finančné prostriedky, zbrane a personál. Lavrov taktiež obvinil Spojené štáty, že namiesto diplomatických prostriedkov uprednostňujú vojenské riešenie konfliktu.

Lavrov obvinil v pondelok Spojené štáty, že sa podieľali na februárovom štátnom prevrate na Ukrajine a svojim západným partnerom vytkol, že zatiaľ čo na celom svete vrátane Jemenu, Iraku, Afganistanu a Južného Sudánu vyzývajú na dialóg medzi vládou a opozíciou, v prípade Ukrajiny takéto úsilie nevyvíjajú.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu