Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

Merkelová: Ukrajinu zbraňami nepodporíme, konflikt sa dá vyriešiť bez nich

Angela Merkelová a Viktor Orbán
Angela Merkelová a Viktor Orbán (Zdroj: TASR)

BUDAPEŠŤ – Nemecko nepodporí Ukrajinu zbraňami, povedala dnes po rokovaní s predsedom maďarskej vlády Viktorom Orbánom v Budapešti nemecká kancelárka Angela Merkelová. V reakcii na novinársku otázku vyjadrila presvedčenie, že rusko-ukrajinský konflikt bude možné vyriešiť bez zbraní.

Kancelárka, ktorá absolvuje v Maďarsku krátku oficiálnu návštevu, na medzinárodnej tlačovej konferencii dodala, že je potrebné všetko urobiť pre tamojší mier v rámci možností diplomacie. "Nemecko a Maďarsko presadzujú v mnohých záležitostiach spoločné zahranično-politické postoje," zdôraznila.

Minská dohoda je podľa jej slov dobré východisko pre to, aby sa dosiahlo prímerie, na čom Nemecko ďalej pracuje. Orbán zdôraznil, že záujmom Maďarska je dosiahnutie mieru na Ukrajine, pretože ide o susednú krajinu Maďarska. Dodal, že plyn prichádza do Maďarska zatiaľ cez Ukrajinu, bez ktorého by nefungovala maďarská ekonomika, ale ani domácnosti.

"Spoločne budeme s Nemeckom pracovať na tom, aby sme diverzifikovali naše energetické zdroje," konštatoval maďarský premiér, podľa ktorého tretím dôvodom pre dosiahnutie mieru na Ukrajine je tam žijúca maďarská menšina.

Počas Merkelovej návštevy v Budapešti protestovali proti Orbánovi stovky Maďarov

Niekoľko stoviek Maďarov protestovalo dnes popoludní počas budapeštianskej návštevy nemeckej kancelárky Angely Merkelovej proti vláde Viktora Orbána. Polícia ráno na poslednú chvíľu zakázala demonštráciu, ktorá sa mala uskutočniť pred budapeštianskou Andrássyho univerzitou, preto sa napokon pretestujúci zhromaždili ďalej od univerzity.

Merkelová, ktorá pricestovala na oficiálnu návštevu Maďarska, na pôde univerzity preberala čestný doktorát Segedínskej univerzity. Organizátorom demonštrácie je občianske združenie MostMi (Teraz my). "Návšteva Merkelovej je iba príležitosťou, nedemonštrujeme za ňu či proti nej. Chceme ukázať svetu, že existuje Maďarsko, ktoré miluje Európu, aj keď terajšie arogantné a autoritárske vedenie krajiny prezentuje pravý opak," uviedli organizátori.

Občianske združenie v otvorenom liste adresovanom nemeckej kancelárke uviedlo, že maďarská vládna strana, ktorá je pri moci od roku 2010, "priebežne demontuje demokratické mantinely svojej moci". Fidesz podľa združenia zdeformoval volebný systém, zrušil nezávislosť ústavného súdu, z verejnoprávnych médií vytvoril prostriedok vládnej propagandy a útočí na občiansku sféru, ktorá verejne poukazuje na porušovanie práva a rozširovanie korupcie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu