Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Šiitskí vzbúrenci dobyli strategicky významné mesto v strednom Jemene

SANÁ – Stovky povstalcov zo šiitskej skupiny húsíov vtrhli dnes do strategicky významného stredojemenského mesta Taíz, kde obsadili viacero štátnych inštitúcií. Informovala o tom agentúra DPA. Húsíovia sa v Taíze okrem iného zmocnili miestneho letiska, vojenskej leteckej základne a budovy súdu.

"Jednotky húsíov ešte sobotu večer obsadili v Taíze aj väznicu, okolo ktorej zriadili kontrolné stanovištia," uviedol pre DPA, miestny predstaviteľ, ktorý si neželal byť menovaný. Taíz leží približne 250 kilometrov južne od húsíami ovládanej jemenskej metropoly Saná a je vstupnou bránou k juhu krajiny a prístavnému mestu Aden, kde momentálne sídli prezident Abd Rabbuh Mansúr Hádí. Ten vyhlásil v sobotu Aden za hlavné mesto krajiny.

Jemen, najchudobnejšia krajina arabského sveta, je hlboko polarizovaný. V krajine vládne chaos, vyvolaný snahou šiitských vzbúrencov známych ako húsíovia dostať sa k moci. Vlani obsadili hlavné mesto Saná a niekoľko severných provincií a v januári sa vyhlásili za vládcov Jemenu. Hádí však trvá na tom, že legitímnym prezidentom je on a teší sa podpore Adenu, kam sa uchýlil zo Saná potom, ako utiekol z domáceho väzenia, v ktorom ho držali vzbúrenci. Boje o moc využíva jemenská odnož al-Káidy, ktorá medzičasom zosilnila svoje útoky ako na jemenské vládne sily, tak aj na šiitských povstalcov.

Bezpečnostná rada OSN sa zíde kvôli Jemenu

Bezpečnostná rada OSN sa v nedeľu zíde na mimoriadnom rokovaní v reakcii na žiadosť jemenského prezidenta Abda Rabbua Mansúra Hadího, ktorý prostredníctvom listu vyzval výkonný orgán na "urýchlený zásah v záujme zastavenia násilia" v arabskej krajine. Podľa jeho slov z korešpondencie zverejnenej v sobotu je cieľom agresie "podkopanie legitimity vlády, rozdrobenie Jemeny a jeho mieru a stability". Od 15-člennej Bezpečnostnej rady preto žiada zastavenie útočiacich síl Hautíovcov a ich spojencov a na podporu jeho legitímnej vlády.

Jemen sa už od minulého roka zmieta v politickej kríze. Hautíovci, ktorí sú spojencami exprezidenta Alího Abdalláha Sáliha, donútili súčasného prezidenta krajiny Abda Rabbua Mansúra Hadího utiecť z hlavného mesta Saná do prístavu Aden, kde si vytvoril dočasné hlavné mesto.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu