Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Ruské bombardéry mali rakety s jadrovou hlavicou, tvrdia Nóri aj Briti: Kremeľ to popiera!

Britské stíhačky vzlietli proti ruským bombardérom Zobraziť galériu (2)
Britské stíhačky vzlietli proti ruským bombardérom (Zdroj: Foto:.dailymail.co.uk)

MOSKVA – Na palube ruských strategických bombardérov Tu-95, ktorých prelet cez Lamanšský prieliv minulý týždeň vyvolal napätie medzi Londýnom a Moskvou, neboli žiadne rakety s jadrovými hlavicami.

Agentúre Interfax to v pondelok povedal hovorca ruského ministerstva obrany. Lietadlá neboli vyzbrojené nielen jadrovými, ale ani žiadnymi inými zbraňami, uviedol hovorca.

Za ruskými lietadlami, ktoré sa minulú stredu priblížili k britskému vzdušnému priestoru, ale nenarušili ho, museli vzlietnuť britské bojové lietadlá Typhoon. Tie ruské stroje sprevádzali počas preletu „britským záujmovým priestorom“. Britské úrady kvôli údajne nebezpečnému incidentu odkláňali lety civilných lietadiel. Britské ministerstvo zahraničia si vo štvrtok predvolalo ruského veľvyslanca, aby prelety vysvetlil.

„Jadrové zbrane na našich strojoch Tu-95MS95 neboli. Lety nad neutrálnymi vodami Barentsovho a Nórskeho mora a Atlantického oceánu vykonávajú tieto lietadlá zásadne bez akejkoľvek výzbroje,“ citovala ruská agentúra hovorcu.

O možných jadrových raketách cez víkend s odvolaním sa na zdroje z britského ministerstva obrany písal cez víkend denník The Sunday Express. Ruské rakety boli údajne schopné ničiť britské jadrové ponorky Vanguard vyzbrojené medzikontinen­tálnymi balistickými raketami Trident.

O raketách informovali aj Nóri

Ruský bombardér najskôr minulý týždeň zachytili nórske stíhačky. Nórska armáda podľa portálu barent observes tvrdí, že niesol raketu s jadrovou hlavicou a usudzuje to z konverzácie zachytenej v kokpite lietadla. Údajne však hlavice nebola aktívna. Potom, čo sa šestica ruských lietadiel,dva strategické bombardéry Tu-95, dvojica tankerov Il-78 a dva bojové lietadlá MiG-31, priblížila k nórskemu pobrežiu, okamžite k nim vyštartovala dvojica nórskych F-16 a odprevadila ich z blízkosti nórskeho vzdušného priestoru .

Následne sa letka ruských vojenských lietadiel presunula k Lamanšskému prielivu, kde k nim vyštartovala dvojica britských stíhačiek Typhoon. "Vďaka integrácii vzdušných obranných systémov v rámci NATO sme boli schopní včas zareagovať," okomentovalo situáciu britské kráľovské letectvo.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu