Utorok21. máj 2024, meniny má Zina, zajtra Júlia, Juliána, Rita

Smrť pracovníka potvrdil aj Červený kríž, zabil ho zablúdený granát

Sídlo Červeného kríža v Donecku
Sídlo Červeného kríža v Donecku (Zdroj: Twitter)

ŽENEVA / DONECK - Medzinárodný výbor Červeného kríža (MVČK) potvrdil, že jedeného z jeho pracovníkov vo východoukrajinskom Donecku zabil dnes granát. Kyjev obvinil z útoku proruských separatistov, ktorí mesto kontrolujú.

"Jeden z našich kolegov, švajčiarsky občan, bol zabitý v Donecku na Ukrajine, keď granát dopadol v blízkosti našej kancelárie. Sme hlboko zarmútení touto stratou," povedal hovorca MVČK Ewan Watson pre agentúru Reuters. Podľa nej dopadol pri sídle organizácie mínometný granát.

Meno obete MVČK neuviedol. Ministerstvo obrany samozvanej Doneckej ľudovej republiky (DĽR) však predtým informovalo, že obeťou ostreľovania sa stal "predstaviteľ Červeného kríža Laurent Etienne, občan Švajčiarska, narodený v roku 1976".

Kancelárie MVČK sa nachádzajú v trojposchodovej budove necelý kilometer od sídla štátnej bezpečnosti, ktoré okupujú separatisti. Podľa agentúry Reuters zostal na chodníku pri sídle MVČK kráter a pri ňom ležalo telo muža v kaluži krvi. Krátko nato dorazila na miesto dodávka, do ktorej dvaja muži telo naložili a odišli.

Ukrajinský minister zahraničných vecí Pavel Klimkin obvinil zo smrti Švajčiara separatistov: "Mám len jednu otázku: majú vôbec teroristi predstavu, o čom je ľudskosť, keď ostreľujú donecké sídlo MVČK, ktorého jediným cieľom je pomáhať ľuďom?" Redaktor agentúry RIA Novosti ešte predtým hlásil, že centrum mesta bolo terčom mínometnej paľby, po ktorej nasledovalo ostreľovanie z raketových systémov Grad a Uragan.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu