Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Na návštevu do Poľska pricestuje nový šéf NATO

Jens Stoltenberg Zobraziť galériu (2)
Jens Stoltenberg (Zdroj: SITA)

BRUSEL - Prvá zahraničná cesta Jensa Stoltenberga vo funkcii nového šéfa Severoatlantickej aliancie (NATO) bude v pondelok smerovať do Poľska. Stoltenberg sa počas nej stretne s poľským prezidentom Bronislawom Komorowským, novou premiérkou Ewou Kopaczovou, ministrom obrany Tomaszom Siemoniakom a ministrom zahraničia Grzegorzom Schetynom, uviedlo NATO v stanovisku.

Generálny tajomník navštívi aj základňu vzdušných síl v Lasku, kde sú vojaci NATO zapojení do operácií zameraných na ochranu východného člena aliancie, ktorý sa cíti byť ohrozený zo strany Ruska.

Nórsky expremiér Stoltenberg do čela aliancie nastúpil 1. októbra. Vo funkcii nahradil Dána Andersa Fogha Rasmussena. Stoltenberg avizoval, že ďalšou krajinou okrem Poľska, ktorú chce čoskoro navštíviť, je aj Turecko, ktoré ohrozuje občianska vojna v Sýrii ako aj postup radikálnej skupiny Islamský štát v susednom Iraku.

Nový šéf NATO chce konštruktívne vzťahy s Ruskom 

Nový generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg sa vyslovil za konštruktívne vzťahy medzi alianciou a Ruskom, aj keď NATO zvyšuje svoju prítomnosť vo svojich členských štátoch na východe Európy. 

V rozhovore pre poľský denník Gazeta Wyborcza Stoltenberg počas návštevy Poľska uviedol, že NATO rešpektuje svoje medzinárodné záväzky, ktorých súčasťou je aj dohoda s Moskvou, uzavretá po skončení studenej vojny a týkajúca sa rozmiestnenia jednotiek západného vojenského bloku na území bývalých sovietskych satelitov.

"Nie je protirečenie medzi silným NATO a budovaním konštruktívnych vzťahov s Ruskom," zdôraznil bývalý nórsky premiér, ktorý sa funkcie šéfa aliancie ujal minulý týždeň. Dodal, že hovorí na základe vlastných skúseností. Spresnil, že Nórsko bolo aj v "najchladnejšom období studenej vojny" schopné spolupracovať so svojím susedom Ruskom v otázkach energetiky, rybolovu a vymedzenia námorných hraníc.

Na protest proti anexii Krymského polostrova NATO od apríla pozastavilo všetky programy praktickej spolupráce s Ruskom, ktoré okrem toho podľa Západu naďalej zasahuje do vnútropolitického vývoja na Ukrajine a do situácie v jej východnej časti, kde sa vládne sily od jari snažia potlačiť proruské separatistické hnutie.  

V súčasnosti 55-ročný Stoltenberg bol za mladi protivojnovým aktivistom. Je povestný svojou schopnosťou nájsť kompromis i dobrou znalosťou Ruska. Ako nórsky premiér v roku 2010 uzavrel s Ruskom vyše 40 rokov sa ťahajúci spor o námorné hranice v Arktíde, pričom sa spriatelil s vtedajším ruským prezidentom Dmitrijom Medvedevom.

Väčšina Fínov nechce do NATO, konštatoval premiér Stubb 

Väčšina Fínov si neželá vstup svojej krajiny do Severoatlantickej aliancie, preto táto téma nie je v agende, povedal fínsky premiér Alexander Stubb v rozhovore pre týždenník Der Spiegel. Informovala o tom v nedeľu agentúra TASS.

Alexander Stubb
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA)

"Mohli sme vstúpiť do NATO v roku 1995, keď sme vstúpili do Európskej únie. Teraz sme však veľmi spokojní s úzkym partnerstvom s alianciou, hoci je čisto formálne a v prípade útokov nemáme záruku bezpečnosti. Každopádne, väčšina nežiada o vstup," konštatoval Stubb. Fínsky premiér v rozhovore okrem iného zdôraznil dôležitosť ekonomických vzťahov s Ruskom. 

"Ak sa bude dariť ruskej ekonomike, bude sa dariť aj našej," uviedol. Preto je podľa jeho slov Fínsko za "diplomatické riešenie ukrajinského konfliktu". Dodal, že sankcie uvalené voči Moskve za jej kroky na Ukrajine zasahujú aj fínsku ekonomiku.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu