Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Porošenko: Ukrajina platí draho, aby sa stala členom EÚ, dnes sme urobili prvý krok!

Petro Porošenko
Petro Porošenko (Zdroj: SITA)

KYJEV - Dnešná ratifikácia asociačnej dohody parlamentami Ukrajiny a Európskej únie je prvým krokom k členstvu Kyjeva v EÚ, vyhlásil ukrajinský prezident Petro Porošenko.

"Od druhej svetovej vojny ani jedna krajina nezaplatila takú vysokú cenu za právo stať sa európskou," povedal Porošenko pred poslancami Verchovnej rady. Jeho prejav prostredníctvom videoprenosu sledovali aj poslanci v Európskom parlamente v Štrasburgu.

"Povedzte mi, prosím, kto sa po tomto odváži zatvoriť Ukrajine dvere do Európy? Kto bude proti potenciálnemu členstvu (Ukrajiny) v EÚ, k čomu sme dnes urobili prvý, ale najrozhodnejší krok?" spýtal sa Porošenko.

Predseda Európskeho parlamentu Martin Schulz označil ratifikáciu za "historickú" chvíľu a "okamih slávy" pre demokraciu, približuje agentúra DPA.

Parlamenty Ukrajiny a Európskej únie ratifikovali asociačnú dohodu súbežne. V ukrajinskom parlamente návrh podporilo 355 poslancov, v Európskom parlamente 535 poslancov.

Porošenko podpísal dokument ihneď po jeho ratifikácii Verchovnou radou a vyzval vládu, aby do stredy tohto týždňa pripravila návrh implementácie dohody.

Politickú časť asociačnej dohody podpísali strany v marci - po zosadení ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyča. Súčasný prezident Porošenko podpísal ekonomickú časť dohody v júni.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu