Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Lídri politických skupín hrozia novým komisárom prísnym vypočúvaním

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRUSEL/ŠTRASBURG - Európsky parlament (EP) chystá "horúce chvíle" členom budúcej Európskej komisie. Ich vypočúvania vo výboroch EP budú veľmi prísne, dali dnes najavo predsedovia politických skupín v europarlamente.

Šéf liberálov a demokratov (ALDE) Guy Verhofstadt uviedol, že príprava híringov, na ktorých budú musieť komisári odpovedať ústne na sériu otázok, začala už tento týždeň.

Proces vypočúvaní sa uskutoční od 29. septembra do 7. októbra. Komisári predstúpia pred poslancov výborov, ktoré majú na starosti príslušnú politickú agendu. Siedmi podpredsedovia komisie, ktorí dostali na starosť riadenie priorít EÚ, budú vypočúvaní vo viacerých výboroch. Komisia ako celok by mala byť schválená na plenárnom zasadnutí EP 22. októbra.

"Každý komisár bude musieť hrať s otvorenými kartami," varoval líder Európskej ľudovej strany (EĽS) v EP Manfred Weber. Upozornil, že komisári si musia uvedomiť, že ich čaká skutočná ústna skúška.

"Chystáme veľmi prísne vypočúvania v oblasti kompetencií, etického správania a zhodnosti ich politického programu so záväzkami, ktoré dal Jean-Claude Juncker," oznámil šéf skupiny socialistov a demokratov v europarlamente (S&D) Gianni Pittella.

Europoslanci zároveň naznačili, ktorí komisári môžu pri vypočúvaní vo výboroch EP očakávať problémy. V tejto kategórii sa ocitol aj maďarský kandidát na eurokomisára Tibor Navracsics, blízky spolupracovník maďarského premiéra Viktora Orbána. Obaja sa dostali do sporov s EÚ kvôli snahám maďarskej vlády dostať pod kontrolu súdnictvo, médiá a mimovládne organizácie.

Socialisti v EP majú výhrady aj voči španielskemu kandidátovi. Miguel Arias Caňete bude mať na starosti klímu a energetiku, čo podľa Pitellu znamená možný "konflikt záujmov". Caňete už verejne oznámil, že sa vzdá akcií, ktoré vlastní v dvoch ropných spoločnostiach. Spolupredsedníčka frakcie Zelených Rebecca Harmsová má obavy, či bude Caňete rovnako schopný aj v oblasti obnoviteľných zdrojov energie ako v oblasti ropy a sľubuje mu "osobitne prísny výsluch". Okrem toho bude musieť čeliť aj otázkam týkajúcich sa jeho sexistických poznámok na adresu žien. 

Ako problematická sa skupine S&D javí aj priechodnosť slovinskej expremiérky Alenky Bratušekovej. Pittella spresnil, že socialisti majú výhrady voči spôsobu akým sa Bratušeková "samonominovala" na post eurokomisárky ešte predtým, ako sa vzdala premiérskeho kresla.

Spolupredseda frakcie Zelených Philippe Lamberts považuje za nevhodné, že reguláciu finančných trhov v EÚ dostal na starosť britský eurokomisár Jonathan Hill. Tvrdí, že v dobe, keď verejnosť obviňuje EÚ, že podlieha lobizmu, dostal tento prestížny rezort bývalý lobista, dokonca z krajiny, ktorá nie je súčasťou bankovej únie.

Zelení v EP majú výhrady aj voči francúzskemu kandidátovi. Pýtajú sa, ako bude Pierre Moscovici riadiť menové a finančné záležitosti EÚ, keď Paríž nedodržuje dané rozpočtové záväzky.

V prípade, že niektorí z kandidátov neprejde procesom vypočúvaní v EP, Juncker bude musieť požiadať príslušné krajiny, aby navrhli iného kandidáta, ak nechce riskovať, že europarlament odmietne komisiu ako celok. 

Europoslanci môžu okrem toho vyvinúť tlak aj na zmenu niektorých portfólií v budúcej exekutíve EÚ. Socialistom sa totiž nepozdáva, že ľudovci z EĽS obsadia dva významné podpredsednícke posty s ekonomickým významom - za hospodársky rast má zodpovedať Jyrki Katainen z Fínska a za zamestnanosť lotyšský kandidát Valdis Dombrovskis.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu