Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Vojenská operácia na východe Ukrajiny pokračuje, armáda dobyla aj Kramatorsk

Ukrajinské armádne zložky
Ukrajinské armádne zložky (Zdroj: SITA)

KYJEV - Ukrajinská armáda včera naspäť dobyla bašty povstalcov Slovjansk a Kramatorsk na východe Ukrajiny, po tom, čo proruskí separatisti ušli pred obrovskou vojenskou ofenzívou.

Informovala o tom tlačová agentúra DPA s odvolaním sa na vojenských predstaviteľov. Hovorca armády uviedol, že proruskí bojovníci sa stiahli do východoukrajinského mesta Doneck, čo je podľa jeho slov z ich strany taktický ťah s cieľom skonsolidovať sily.

Vedenie štátu v Kyjeve označilo znovudobytie oboch miest, popri ďalších menších mestách, za "jedno z najväčších víťazstiev" od začiatku "protiteroristickej operácie". Tú v polovici apríla nariadila kyjevská vláda so zámerom znovu prevziať pod kontrolu oblasti v rukách povstalcov.

Starosta Slovjanska Vladimir Pavlenko uviedol, že dni masívneho ostreľovania ukrajinskou armádou a nálety donútili proruských bojovníkov opustiť strategicky dôležité mesto so 110.000 obyvateľmi. Napísala to ruská tlačová agentúra Interfax.

Na príkaz ukrajinského prezidenta Petra Porošenka bola nad slovjanskou radnicou vztýčená ukrajinská vlajka. Porošenko tiež vyzval, aby bol do Slovjanska a Kramatorska okamžite doručený chlieb, voda, cukor, mäso a humanitárne potreby.

Masívne vojenské údery včera pokračovali v meste Doneck na východe Ukrajiny, kam sa stiahli povstalci.

Vyhnaní separatisti sa opevňujú v Donecku

Jednotky domobrany samozvanej Doneckej ľudovej republiky (DĽR) posilňujú obranu mesta Doneck pred postupujúcou ukrajinskou armádou. Oznámila to agentúra ITAR-TASS s odvolaním sa na predstaviteľov povstalcov. 

Tlačová služba DĽR potvrdila, že ukrajinská armáda v sobotu po mohutnej ofenzíve opätovne prevzala v rámci Doneckej oblasti kontrolu nad mestami Slovjansk, Kramatorsk a Mykolajivka.     

Hovorca povstaleckej administratívy však zdôraznil, že v samotnom Donecku sa zatiaľ nebojuje a poprel medializované správy o údajných výbuchoch v centre mesta. Ukrajinská armáda podľa hovorcu zatiaľ do Donecka neprenikla. 

Ukrajinský prezident Petro Porošenko v sobotu nariadil vládnym jednotkám, aby pokračovali v operácii, zameranej na "oslobodenie" Doneckej i susednej Luhanskej oblasti. V praxi to znamená zovretie obkľúčenia oddielov separatistov, ktorí sa po ústupe zo Slovjanska a Kramatorska stiahli prevažne do oblastnej metropoly Doneck, kde sa podľa ukrajinskej armády pokúšajú skonsolidovať svoje sily.  

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu