Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Kyjev dal povstalcom na východe ultimátum

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

KYJEV - Ukrajinská dočasná vláda dala v stredu povstalcom na východe krajiny 48-hodinové ultimátum na opustenie sídiel regionálnych zastupiteľstiev, ktoré už niekoľko dní okupujú. Informoval o tom minister vnútra Arsen Avakov.

"Su dve možnosti," povedal Avakov novinárom v Kyjeve na tému "protiteroristickej operácie" namierenej na upokojenie situácie vo východných oblastiach Ukrajiny. "Politické urovnanie sporu prostredníctvom rokovaní, alebo použitie sily," cituje ho spravodajský portál stanice BBC.

Ukrajina a Západ sa obávajú, že na východe Ukrajiny by sa mohla zopakovať situácia z Krymu, ktorý pred pripojením sa k Rusku obsadili tamojšie jednotky. Proruskí demonštranti obsadili viaceré vládne budovy vo východoukrajinských mestách Doneck, Charkov a Luhansk a plánujú vypísať referendá o pripojení východných regiónov k Rusku.

Americký minister zahraničia John Kerry obvinil Rusko z podnecovania separatistických nepokojov na východe Ukrajiny, pričom konštatoval, že Moskva takto môže vytvárať podmienky na vojenskú intervenciu ako v prípade Krymu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu