Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Krymský parlament prijme novú ústavu odsúhlasenú Kremľom

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

MOSKVA - Krymský parlament prijme v piatok novú ústavu, ktorú odsúhlasil Kremeľ. Dokument definuje tento región ako demokratickú republiku, pričom udáva, že jej územie je "jednotné a nedeliteľné", oznámila dnes agentúra RIA Novosti.

Počet poslancov parlamentu sa zníži zo sto na presnú polovicu a podiel zástupcov jednotlivých strán sa zredukuje o 25 percent. Ústava neráta s vytvorením žiadnych národných či kultúrnych autonómnych oblastí, píše denník Kommersant.

Text ústavy vytvorila skupina krymských poslancov pod vedením Grigorija Joffu, prvého podpredsedu parlamentu. Významnú rolu pri koncipovaní legislatívy však zohrali aj ich ruskí kolegovia.

"Na piatok som zvolal mimoriadne zasadanie. Pôjde o historickú schôdzu Najvyššej rady, na ktorej sa prijme nová ústava Krymu ako subjektu Ruskej federácie," uviedol predseda krymského zákonodarného zboru Vladimir Konstantinov.

Politik v rozhovore pre stanicu Rossija 24 ďalej povedal, že ústava zakotvuje právo na súdne podnety a počíta aj so zvýšením financovania regionálnych vládnych programov na polostrove.

Krym ako bývalá autonómna republika Ukrajiny odmietol uznať legitimitu kyjevskej vlády, ktorá vo februári uchvátila moc prostredníctvom štátneho prevratu. Región sa namiesto toho začal usilovať o opätovné spojenie s Ruskom, čo v marcovom referende 96 percent voličov.

Krymská republika a mesto Simferopol, ktoré má v regióne zvláštne postavenie, sa stali 84. a 85. subjektom Ruskej federácie po tom, ako prezident Vladimir Putin v marci podpísal dekrét o reunifikácii.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu