Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Šebej prirovnáva situáciu na Ukrajine k hitlerovskému Nemecku: Hrozí vojna!

František Šebej
František Šebej (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Súčasnú situáciu na Ukrajine považuje poslanec Mosta-Híd a predseda parlamentného zahraničného výboru František Šebej za alarmujúcu. Ruská argumentácia podľa jeho slov pripomína argumentáciu hitlerovského Nemecka pred „Anschlussom“ Rakúska a sudetskej oblasti bývalého Československa.

Šebej aktuálne dianie u nášho východného suseda považuje za hrozbu pre mier. "Toto je chvíľa, keď je načase, aby všetci v Európe začali vnímať situáciu ako veľmi vážnu, ako situáciu, v ktorej hrozí vojna nielen medzi Ruskom a ukrajinskými vojenskými silami, ale kde hrozí vojna medzi Ruskom a západom, pretože rusky hovoriace menšiny žijú aj v pobaltských štátoch, ktoré sú členmi NATO. Je najvyšší čas, aby si európski politici túto hrozbu do dôsledkov uvedomili," povedal Šebej.

V Donecku, Charkove a Luhansku sa proruskí aktivisti zmocňujú vládnych budov, vyhlasujú samostatnosť regiónov a žiadajú o pomoc Ruskú federáciu. "Vôbec nie je isté, či ide o občanov Ukrajiny. Z mnohých indícií je zjavné, že sa nevyznajú na mieste, kde sa zmocňujú budov. Ruská štátna propaganda stále hovorí, že etnickí Rusi sú ohrození," vysvetlil predseda zahraničného výboru.

Zdôraznil, že podľa prieskumu, ktorý sa na Ukrajine uskutočnil, sa 85 percent ukrajinských Rusov nijak necíti ohrozených, a to dokonca ani v regiónoch na východnej a južnej Ukrajine, vrátane Krymu. "To znamená, že celé ohrozenie rusky hovoriacej menšiny na Ukrajine je propagandistický výmysel. A zdá sa ,že Vladimir Putin mieni tento výmysel dokonale zneužiť na zmocnenie sa ukrajinského územia," upozornil Šebej.

Postup Ruska podľa neho dnes veľmi pripomína koniec tridsiatych rokov a politiku hitlerovského Nemecka. Podľa Šebeja dokonca na webovej stránke moskovského medzinárodného inštitútu MGIMO sa prednedávnom objavil text jedného historika, podľa ktorého by sa aj Hitlerovo pôsobenie hodnotilo inak, keby sa zmocnil iba nemecky hovoriacich území, teda zostal pri anšluse Rakúska a Sudet. Podľa tohto historika na stránke MGIMO bolo Hitlerovou chybou iba to, že sa pustil ďalej.

"To je nehanebný pohľad na dejiny," konštatoval Šebej s tým, že to vypovedá "voľačo nepríjemného a nebezpečného o súčasnom ruskom politickom režime"
 

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu