Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Politológ Martin Klus hodnotí kandidátov na prezidenta

Martin Klus Zobraziť galériu (2)
Martin Klus (Zdroj: Facebook)

BRATISLAVA - Neviete si vybrať spomedzi kandidátov na prezidenta? Stále váhate komu dať svoj hlas alebo ísť vôbec voliť? Prinášame vám pomoc v podobe volebnej analýzy kandidátov známymi politológmi. Dnes hodnotí Martin Klus.

Robert Fico

Aktuálny premiér a zároveň predseda vládnej politickej strany, ktorá napriek pôsobeniu v exekutíve dlhodobo vedie v rebríčkoch preferencií politických strán bez zásadnejšej klesajúcej tendencie, je pochopiteľne top favoritom prezidentských volieb. V zásade nikto nepochybuje, že bude jeden z dvojice kandidátov v druhom kole voľby prezidenta.

Pavol Hrušovský

Dvojnásobný predseda NR SR, v súčasnosti poslanec parlamentu a predseda poslaneckého klubu KDH v NR SR, ktorého v kandidatúre oficiálne podporuje okrem materskej KDH aj strana Most-Híd a SDKÚ-DS, by za predpokladu, že ho podporia aj voliči týchto politických strán mal byť jasným favoritom do druhého kola. Tento predpoklad je však len minimálne pravdepodobný, nakoľko hlasy týchto voličov sa pravdepodobne rozdelia aj medzi ďalších, najmä občianskych kandidátov.

Andrej Kiska

Spoluzakladateľ úspešnej charitatívnej organizácie Dobrý anjel a podnikateľ so zaujímavým životným príbehom. Svoju prezidentskú kampaň vedie najdlhšie a podľa prieskumov, ktoré ho nateraz favorizujú do druhého kola relatívne úspešne. Jeho slabou a zároveň pre časť voličov aj silnou stránkou, je doterajšia minimálna skúsenosť s politickým dianím na Slovensku. Na jednej strane sa tak stáva málo vypočítateľným kandidátom, na strane druhej so sebou nenesie pomyselných „politických kostlivcov vo vlastnej skrini“.

Milan Kňažko

Herec, ktorý ako jedna z tvárí nežnej revolúcie, ale aj bývalý minister kultúry či zahraničných vecí a dokonca exriaditeľ súkromnej TV JOJ, nesie so sebou pre časť voličov predovšetkým akýsi punc politickej istoty a stability. Napriek tomu, že sa niekoľko rokov k politike takmer vôbec nevyjadroval, začína byť v prieskumoch veľmi silným hráčom pre perspektívne druhé kolo.

Radoslav Procházka

Už druhé funkčné obdobie pôsobí ako poslanec NR SR do ktorej kandidoval za KDH, ktoré však vo februári 2013 opustil. Ako odborník na ústavné právo, advokát a vysokoškolský pedagóg dostával v minulosti pomerne široký mediálny priestor, čo v kombinácii so skorým začiatkom kampane a pre istú časť voličov sympatický nízky vek, môže byť pomyselnou vstupenkou do druhého kola voľby prezidenta.

Ján Čarnogurský

Bývalí disident, predseda vlády, minister spravodlivosti a zakladateľ KDH, ktorý v roku 2000 odišiel z politiky a založil si advokátsku kanceláriu, je jedným z najznámejších politikov na Slovensku. Pre časť verejnosti je automaticky spájaný s neľahkým procesom transformácie zo začiatku 90-tych rokov, čo ho pri tejto skupine voličov automaticky diskvalifikuje z možnosti zastávať funkciu hlavy štátu. Aj podľa aktuálnych prieskumov má len nevýraznú šancu zasiahnuť do bojov o druhé kolo voľby prezidenta.

Gyula Bárdos

V minulosti pôsobil ako poslanec NR SR, dnes sa politicky angažuje ako člen vedenia mimoparlamentnej SMK. Pre voličov maďarskej národnosti bude pravdepodobne jednou z prvých volebných alternatív, čo by za určitých okolností mohlo postačovať dokonca na zvolenie do druhého kola voľby. Ak by sa tak stalo, tak možno samotné druhé kolo s vysokou mierou nadsádzky označiť za „plytvanie verejnými prostriedkami“, nakoľko šanca, že by kandidát maďarskej národnosti uspel voči Robertovi Ficovi je prakticky nulová.

Helena Mezenská

Od roku 2012 pôsobí ako poslankyňa NR SR za OĽaNO. Je jedinou ženskou kandidátkou so zaujímavou podporou rôznych občianskych skupín, ktoré sú aktívne najmä na sociálnych sieťach. V rekordnom čase sa jej aj z ich pomocou podarilo vyzbierať potrebný počet petičných podpisov a ako ukazujú posledné prieskumy verejnej mienky, môže byť ešte celkom zaujímavou kandidátkou v boji o druhé kolo. Napriek tomu je jej perspektívny úspech aj vzhľadom na neobľúbenosť v mainstreamových médiách, či neefektívnu podporu materskej strany skôr nepravdepodobný.

Peter Osuský

Bývalý predseda Demokratickej strany, zakladateľ Občianskej konzervatívnej strany a od roku 2012 člen liberálnej strany SaS, je zároveň poslanec NR SR a vicestarosta mestskej časti Bratislava staré mesto. Napriek dlhoročnej politickej, ale aj akademickej skúsenosti má len minimálne šance zapojiť sa do boja o druhé kolo voľby prezidenta.

Jozef Behýl

Podľa dostupných informácií je vlastníkom realitnej kancelárie a venuje sa najmä aktivitám v treťom sektore. Ako jeden z mála menej známych kandidátov začal viesť už aj bilboardovú kampaň. Jeho šance na postup do druhého kola sú však prakticky vylúčené a je pravdepodobné, že svoju kandidatúru a zviditeľnenie sa, mieni zúžitkovať skôr na iné, neskoršie politické aktivity.

Milan Melník

V roku 2009 sa neúspešne uchádzal o post hlavy štátu ako občiansky kandidát s podporou ĽS-HZDS. Dnes to skúša ako občiansky kandidát opäť. Jeho šance na zvolenie do druhého kola prakticky neexistujú.

Stanislav Martinčko

Možno ho považovať za úplne neznámeho kandidáta, ktorého na kandidatúru nominovala strana Koalícia občanov Slovenska. Aj v jeho prípade je predpoklad na úspešnú kandidatúru v zásade nulový.

Jozef Šimko

Ako primátor Rimavskej Soboty, poslanec Banskobystrického samosprávneho kraja sa o post hlavy štátu bude uchádzať s podporou mimoparlamentnej Strany moderného Slovenska. Jeho šance na úspech a postup do druhého kola sú minimálne resp. nulové.

Viliam Fischer

Známy Kardiochirurg a vysokoškolský profesor, ktorý mal v minulosti blízko najmä k ĽS-HZDS nemá aj podľa prieskumov takmer žiadnu šancu na úspech a postup do druhého kola voľby.

Ján Jurišta

Bývalý člen Strany demokratickej ľavice, vysokoškolský pedagóg, ale aj veľvyslanec v Argentíne je dlhodobo poradcom predsedu KSS, ktorá ho v kandidatúre aj podporuje. Napriek tomu sú jeho šance na postup do druhého kola prakticky nulové.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu