Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Hrušovský o Ficovi: Za komunizmu ateista. Dnes, keď mu to vyhovuje, je veriaci katolík

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: topky)

BRATISLAVA - Tvrdí, Slovensko by nemalo experimentovať a malo by mať prezidenta s politickými skúsenosťami. S Robertom Ficom si tyká, no považuje ho za nedôveryhodného, lebo manipuluje s náboženským cítením. Prekážalo mu, že SDKÚ – DS tak dlho váhala s jeho podporou? S kým ešte rokoval o svoje podpore? Myslí si, že je dostatočne výrazným politikom, aby oslovil voličov? Viac kandidát na prezidenta Pavol Hrušovský.

Považujete sa za dostatočne výrazného politika?

Neviem, či viac výrazného alebo menej výrazného, ale považujem sa za skúseného politika. Vidím to ako svoju prednosť. Roky, ktoré som v politike strávil, boli dostatočne náročné na to, aby som si povedal, že som dostatočne skúsený politik. To považujem za najdôležitejšie. Táto vlastnosť  je pre politika dôležitá.

Ako by ste sa ešte opísali, charakterizovali?

Som človek, ktorý má v sebe pokoru a rozvahu. Som skúsený politik. Cítim, že mám vlastnosť, ktorá je pre politika dôležitá – mám rád ľudí. Vnútorne necítim, že by som čo i len v jednom občanovi videl nepriateľa. Snažím sa byť ku každému veľmi otvorený, korektný a ľudský. A to aj vtedy, keď nie všetci so mnou súhlasia. Som človek, ktorý dokáže vnášať do spoločnosti medzi ľudí spolupatričnosť, ktorá je základným predpokladom vzájomného porozumenia a tolerancie.

Myslíte si, že je výhodou pre Slovensko, ak prezident má politické skúsenosti?

Určite áno. Nikdy som nemal, nemám a ani nebudem mať zmysel pre experimenty, jeden bude mať všetko alebo keď sa bude v úrade učiť. A zvlášť pri takýchto vážnych rozhodnutiach, ktoré sú o budúcom charaktere štátu. Preto by som považoval za výhodu mať skúsenosť pred neskúsenosťou. Nakoniec ľudia rozhodnú.

Hrušovský o Ficovi: Za
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: topky)

Keď ste boli predsedom KDH získali ste takmer 9 percent hlasov v parlamentných voľbách. Rovnaké preferencie má KDH aj za Jána Figeľa. Nemyslíte si, že ste obmedzený týmto číslom? Veríte, že viete osloviť aj iných voličov ako voličov KDH? Trúfate si naozaj na väčší zisk?

Určite áno. Keby som v sebe toto presvedčenie, do istej miery sebavedomie a aj odvahu nemal, nebol by som sa rozhodol kandidovať za prezidenta SR. Moja stranícka príslušnosť po novembri 89 bola prirodzená. Umožnila mi na ústavných pozíciách získavať skúsenosti ale aj priateľstvá na medzinárodnej úrovni. A to je naozaj veľká devíza, ktorú považujem za výhodnú.

Ste naozaj presvedčený, že v druhom kole skončíte spolu s Robertom Ficom?

Želám si to a urobím všetko pre to. Roberta Fica považujem za najťažšieho súpera. Trúfam si v konkurencií s ostatnými kandidátmi byť úspešný a pokúsiť sa v druhom kole súťažiť tak, aby som zvíťazil. Cítim schopnosť osloviť viac voličov. Okrem podpisov poslancov som zozbieral aj potrebný počet podpisov od občanov. Bola to pre mňa povzbudzujúca skúsenosť. Na ulici som našiel rôznych ľudí. Voličov, ale aj nevoličov pravice. Vyjadrovali mi sympatie. Nie ako politikovi, ale ako človeku.

Spoliehate sa aj na to, že voliči pravicových strán poslúchnu pravicových lídrov a budú voliť vás?

Mojou prednosťou je, že ma dokázali podporiť tri politické strany. Ani jeden z kandidátov takúto podporu nemá. Je to predpoklad, nie stopercentná istota, že všetci voliči, ktorí v parlamentných voľbách volili pravicové strany, budú ma voliť za prezidenta. Nevzdávam sa, nerezignujem. Chcem byť prezidentom pre všetkých občanov SR bez ohľadu na to, či sympatizujú s pravicou alebo ľavicou, alebo fandia inému politickému prúdu. Trúfam si zjednocovať ľudí. Problémy riešiť nie na základe straníckosti, ale na základe závažnosti skutočných problémov.

Koho na pravom spektre považujete za najväčšieho súpera?

Nebudem sa tým v tejto chvíli zaoberať. Za najväčšieho konkurenta považujem ľavicového kandidáta.

Hrušovský o Ficovi: Za
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: topky)

Robert Fico sa v predvolebnom spote ľuďom predstavuje ako človek formovaný katolíckou výchovou. Je to podľa vás hra pre voličov, aby vám zobral hlasy?

Nikdy som nezneužíval vieru na politické ciele. Robert Fico bol za komunizmu presvedčený ateista. Dnes, keď mu to vyhovuje, je veriaci katolík. Pre mňa je to neprijateľné. Viera je ďaleko viac ako politika. Preto je aj pre mňa Fico nedôveryhodný, keď takto dokáže manipulovať s náboženským cítením. Predstaviť seba raz ako ateistu a potom...

Čo je podľa vás? Ateista alebo katolík?

Nebudem sa k tomu vyjadrovať. Je to výsostne jeho osobná vec. Nedá sa byť jedno a aj druhé.

Aké máte vzťahy s Robertom Ficom?

Snažím sa byť ľudským politikom, ktorý nepozerá na iných politikov ako na nepriateľov, napriek rôznosti názorov. Ľudsky mám k nemu normálny vzťah. Snažím sa mu povedať, čo si myslím o jeho rozhodnutiach a práci. Sme spolu v politike takmer 20 rokov. Boli sme v jednej vládnej koalícií za prvej vlády Mikuláša Dzurindu. Tykáme si. Boli sme spolu častokrát pri rozhodnutiach, ktoré sme robili spoločne. Treba to priznať, netreba to popierať a obchádzať. Keď sa mi niečo nepáči, otvorene do očí mu poviem svoj názor. Dnes na jeho politike viem málokedy nájsť niečo pozitívne.

Prečo podľa vás SDKÚ – DS tak dlho váhala s vašou podporou?

V politike k nevyhnutným vlastnostiam patrí aj trpezlivosť. S predstaviteľmi SDKÚ – DS som takmer rok viedol na rôznych úrovniach dialóg. Všetci ma uistili, že mám ich sympatie. No rozhodnutie prišlo neskôr. Bol som trpezlivý. Nevyvíjal som na nich silný tlak. Cítil som normálnu ľudskú podporu. Len oficiálna prišla o čosi neskôr.

Boli ste si istý, že podporia práve vás?

Celý čas som bol presvedčený, že podporu nakoniec dostanem.

Nevadilo vám, že tak dlho váhali?

Nevadilo. Nechcem povedať, že som bol tým nadšený, ale nezneistil som ani na chvíľu. Veril som, že existuje zodpovednosť za takéto vážne rozhodnutie, ktoré môže zmeniť  politiku na Slovensku.

Uchádzali ste sa aj o podporu vášho bývalého kolegu Daniela Lipšica a strany NOVA?

Rozprával som sa s Daniel Lipšicom. Povedal mi, že o tejto otázke budú rokovať neskôr. Strana NOVA o podpore konkrétneho kandidáta nerozhodla. Aj toto rozhodnutie môžem čiastočne považovať, že mám ich podporu.

Nie je to tak trošku alibizmus?

Nie. Skôr taktizovanie. Je to zrejme ovplyvnené aj tým, že v strane NOVA sa objavili rôzne politické prúdy. Rešpektujem to. Urobím však všetko preto, aby som získal vo voľbách aj podporu sympatizantov novej strany NOVA.

Z KDH vzišli traja kandidáti. Vy, Radoslav Procházka a Ján Čarnogurský. Zdá sa, že v KDH je množstvo ambicióznych politikov...

Poopravím vás. Kandidátom KDH na post prezidenta som ja. To, že aj títo dvaja politici sa uchádzajú o post prezidenta, len potvrdzuje silu kresťanskodemokratickej politiky, ale toto trieštenie nepovažujem za dobré.

Čo by ste robili inak, ako doterajší prezidenti?

Bol by som prezidentom, ktorý za prvoradé bude považovať dodržiavanie ústavnosti a zákonnosti. Chcem, aby zákony platili pre všetkých rovnako. Rád by som sa stal prirodzeným spolutvorcom štátnej politiky. Pokúšal by som sa posilniť legislatívny odbor Kancelárie Prezidenta SR. Naozaj by som dôkladne a dôsledne dbal o to, aby Ústava SR vo  svojich ustanoveniach mala nielen pekné formulácie, ale aby boli aj dodržiavané. Chcel by som ako prezident aktívnejšie vstupovať do spoločenského života. Chcem na problémy poukazovať a aj navrhovať riešenia nielen rozumom, ale aj srdcom. Nebol by som prezident sediaci len v prezidentskom paláci a čakajúci na prijatia zahraničných delegácií. Chcel by som vyvinúť aktivitu aj v oblasti zahraničnej politiky. Tak ako inde v Európe, chcel by som zjednotiť stredoeurópsky región, aby sme v EÚ dokázali spoločne presadzovať záujmy, ktoré by pomáhali napríklad zoskupeniu V4. Určite by som nemlčal, ako dnes mlčí prezident, keby som vedel, že každý druhý sudca sa súdi so štátom o plat. Ďalej, že sa sociálna situácia zhoršuje, že podnikatelia sú postavení na okraj záujmu vlády. Určite by som nemlčal, keď vidím, že chorí, starí a aj hendikepovaní ľudia stoja na okraji záujmu spoločnosti.

Hrušovský o Ficovi: Za
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: topky)

To znamená, že súčasný prezident okrem prijímania návštev nerobil podľa vás nič?

Nie, že nerobil nič...

Chodí aj na verejné športové podujatia. Ide napríklad do Soči.

To je osobitný problém.

Vy by ste išli do Soči, keby ste boli prezidentom?

Išiel by som podporiť našich športovcov. Nie kvôli tomu, aby som podporoval oficiálnu politiku Ruska. Naši športovci si to zaslúžia. Išiel by som na otvárací ceremoniál, aby som sa mohol neformálne stretnúť s politickými lídrami iných krajín, po ktorom by som športovcom zaželal veľa úspechov a odišiel by som domov. Minimálne takýmto postojom by som prejavil solidaritu s našimi športovcami, ktorým na Slovensku všetci budeme držať palce. To by som považoval za dôležitú súčasť výkonu prezidentského úradu.

Myslíte si, že súčasný prezident Gašparovič tam ide podporovať politiku Ruska?

Nevyjadril sa vôbec k svojej účasti. Balansuje niekde medzi tým.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu