Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Smer je poraziteľný, jasá po jasnom víťazstve v Bratislave Frešo

Pavol Frešo vo svojej centrále po ukončení 2. kola volieb do VÚC Zobraziť galériu (5)
Pavol Frešo vo svojej centrále po ukončení 2. kola volieb do VÚC (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - V Bratislave sme jasným spôsobom Smer-SD porazili a tesné súboje v Košickom a Nitrianskom kraji dokazujú, že ľavica je poraziteľná.

Po spočítaní prevažnej väčšiny hlasov vo voľbách do vyšších územných celkom (VÚC) to dnes vyhlásil kandidát na župana Pavol Frešo (SDKÚ-DS, KDH, Most-Híd, SaS, SMK, OKS, Strana zelených). Podotkol, že v tomto kole bol zvolený rekordne najvyšším počtom hlasov, ktoré kedy vôbec získali šéfovia Bratislavského samosprávneho kraja.

"Tento výsledok, ktorý máme v Bratislave, je obrovským záväzkom a v skutočnosti prvým krokom k tvorbe alternatívy na Slovensku a porážke Smeru-SD v ďalších voľbách. Je to precedens, prvý schod, ktorý sme dosiahli," zhodnotil Frešo. To, že kandidáti Smeru sú poraziteľní, demonštroval aj na tom, že v Košickom a Nitrianskom kraji boli výsledky tesné. "Aj na tom je možné ukázať, že ľavica je poraziteľná," podotkol.

Medzitým Štatistický úrad (ŠÚ) SR spočítal všetky odovzdané hlasy. Z výsledkov vyplýva, že v druhom kole krajských volieb dostal Frešo od voličov 74,24 percenta (74.132 hlasov). Jeho vyzývateľka Monika Flašíková Beňová (Smer-SD) získala 25,75 percenta (25.714 hlasov). Volebná účasť v BSK dosiahla 17,89 percenta.

Víťazstvo Kotlebu je obrovskou prehrou demokracie

 "Povedzme si to rovno, je to aj rana, ktorú nikto z nás nečakal," podotkol Frešo. Demokratické strany by si teraz podľa jeho slov mali od ďalšieho dňa spolu sadnúť a extrémistov zastaviť aj tým, že sa im odoberú všetky možné živné pôdy, kde sa realizujú. "Všetky demokratické strany sú teraz povinné, aby spojili svoje sily a čelili extrémizmu. Nielen v Bystrici, ale po celom Slovensku," dodal. 

Na otázku, či nesie aj SDKÚ-DS svoju zodpovednosť za Kotlebovo víťazstvo, Frešo neodpovedal, vinníka hľadať ani pomenovávať nechcel. "Za to nesú vinu všetky demokratické strany," pripomenul. SDKÚ-DS však podľa neho prinášala do parlamentu zákony, ktoré mali odoberať živnú pôdu extrémizmu a podotkol, že on sám vyjadril podporu aj druhému z kandidátov Vladimírovi Maňkovi.

"Víťazstvo Kotlebu je porážkou demokracie na Slovensku. Verím však, že iba čiastočnou, je to možno iba jedna prehratá bitka," dodal s tým, že v budúcnosti treba takejto hrozbe čeliť. "Aj Hitler sa demokratickým spôsobom dostal k moci," konštatoval.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu