Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Mladíka odhovoril od samovraždy neznámy okoloidúci: Vypátral ho a stalo sa niečo nečakané

Jonny teraz šíri osvetu medzi ľuďmi, aby viac dbali na svoje duševné zdravie Zobraziť galériu (4)
Jonny teraz šíri osvetu medzi ľuďmi, aby viac dbali na svoje duševné zdravie (Zdroj: Facebook)

LONDÝN - Skúsenosť Jonnyho Benjamina pripomínajúca cestu peklom ho síce poznačila, ale nezničila. Teraz konečne žije život, ktorý má rád a vďačí za to najmä jednému cudzincovi, ktorému nebol ľahostajný jeho usud. Vo svojej novej knihe zároveň apeluje na nutnosť verejne hovoriť o psychickom zdraví a vzdelávať v tomto smere verejnosť.

Keď sa Jonny zobudil 14. februára 2008 do nemocničného rána, hodil na seba tričko, absolvoval ranné vyšetrenie u psychiatra, dal si raňajky a užil lieky. V sychravom ráne potom nenápadne vykĺzol von a namieril si to do Londýna na most Waterloo Bridge. "Nemôžem zostať na tomto mieste, nemôžem byť doma. Som iba blázon, tak nech to o mne vyhlásia a dajú mi pokoj," napísal deň predtým do svojho denníka a tieto slová ho poháňali k tomu, aby ukončil svoj život poznačený schizofréniou. Pamätá si, ako uzimený dorazil na most, preliezol cez zábradlie, posadil sa naň, nohy sa mu hompáľali nad Temžou a pripravoval sa na chvíľu, kedy skočí. Popri ňom vraj prešlo množstvo ľudí uháňajúcich za rannými povinnosťami. "Nikto si ma nevšimol. A ak si ma aj všimol, tváril sa, že ma nevidí. Ľudia chcú mať s týmito vecami pokoj, nezaujíma ich to."

Mladíka odhovoril od samovraždy
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Facebook)

Vtom sa však objavil neznámy muž a Benjamina sa spýtal, prečo tam sedí a začal mu vysvetľovať, že vždy môže byť všetko lepšie. Jonny sa nakoniec rozhodol z mosta neskočiť. Spomína si, ako ho zatkli policajti a hodili na zadné sedadlo v aute. Po čase, keď sa upokojil, spustil kampaň a začal hľadať muža, ktorý ho zachránil. A aj ho našiel. Odvtedy sa dvojica pravidelne stretáva.

Mladíka odhovoril od samovraždy
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Facebook)

"Mal som veľké šťastie, keď ma Neil zastavil. A myslím na tých, ku ktorým sa nikto neprihovoril, keď boli na opačnej strane zábradlia," hovorí Benjamin, ktorý kampaňuje za duševné zdravie. Je presvedčený o tom, že verejnosť je o problematike ľudí trpiacimi psychickým ochorením málo informovaná a stigmatizácia týchto osôb je niečo, čo im vôbec nepomáha. Mnoho týchto problémov spúšťa stres, ktorý zažívame v každodennom živote. 

Mladíka odhovoril od samovraždy
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Facebook)

Po vydaní knihy "Cudzinec na moste" organizuje prednášky na školách, otvorene hovorí o svojej ťažkej životnej ceste, vysvetľuje deťom, ako na sebe pozoroval prvé príznaky a apeluje na ne, aby sa nebáli o všetkom hovoriť so svojimi rodičmi. Povzbudzuje ich v tom, že vždy sa dá nájsť riešenie a nikdy sa netreba vzdať. "O schizofrenickej poruche koluje toľko mýtov a predsudkov! Ani sa nečudujem, že mnohí takto diagnostikovaní pacienti si siahajú na život a jediné po čom túžia, je smrť,“ krúti hlavou Jonny. 

Viac o téme: SamovraždaSchizofrénia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu