Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Novinka otvára dvere do ďalšej sféry: Číňania predstavili dron, ktorým môže cestovať človek

Toto je ten zázrak.
Toto je ten zázrak. (Zdroj: Ehang Inc.)

PEKING - O dronoch sa hovorí ako o nástrojoch budúcnosti, dajú sa využiť hneď vo viacerých oblastiach. Istá čínska spoločnosť teraz prišla s bezpilotným dronom, ktorý je schopný preniesť aj človeka. Mohol by byť využívaný pre záchranných akciách. Ide síce o stroj podobný vrtuľníku, no technikou lietania sa zaraďuje medzi drony, nakoľko sa vrtule točia rovnobežne so zemou.

Spoločnosť sídliaca v čínskom Kantone predstavila revolučnú novinku na Consumer Electronics Show v Las Vegas. Tento 5,5 metrov dlhý dron poháňa štvorica zdvojených vrtúľ. S človekom vo vnútri môže letieť až vo výške 500 metrov nad zemou, maximálna letová výška je 3500 metrov. Rýchlosť, akou sa tam vynesie, dosahuje až 101 kilometrov za hodinu.

Do kabíny uspôsobenej pre jedného človeka sa zmestí aj príručná batožina. Dron je pritom plne autonómny, takže by sa dal využívať aj na súkromné či služobné cesty. Vopred nastavíte cieľ cesty a je to. Cena sa momentálne pohybuje okolo 300-tisíc dolárov, a to aj preto, že spadá do právnej šedej zóny, nakoľko na drony netreba licenciu. Nesmie však lietať v blízkosti letísk, ciest či štátnych zariadení, čo komplikuje jeho využitie.

Viac o téme: DronyBezpilotné a autonómne lietadlo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu