Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Prvý britský kozmonaut na úsmevnom VIDEu: Takto rozkošne si užíval let svojho života

Meno Tim Peake bude odteraz poznať každý Brit
Meno Tim Peake bude odteraz poznať každý Brit (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Prvý kozmonaut z Veľkej Británie dorazil na Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS), čo je pre kráľovstvo skutočne veľká správa. Tim Peake sa má stať hrdinom britskej mládeže, jeho nefalšovaná radosť počas letu mu určite získali sympatie mnohých fanúšikov vesmírneho programu. Posúďte sami!

Tim Peake, bývalý vojenský pilot, sa stal prvým oficiálnym kozmonautom zo Spojeného kráľovstva, ktorého nominovala Európska vesmírna agentúra (ESA). Na ISS strávi sedem mesiacov. Bude vykonávať program vedeckých pokusov a zúčastní sa aj na vzdelávacích aktivitách, ktoré majú prilákať k vede mladých ľudí.

Ruská kozmická loď Sojuz TMA-19M s Peakom a ďalšími dvoma členmi medzinárodnej posádky včera úspešne odštartovala z kozmodrómu Bajkonur v Kazachstane. Mala za úlohu dopraviť nielen Peakea, ale aj Rusa Jurija Malenčenka a Američana Timothyho Kopru na ISS, čo sa aj podarilo. Pozrite si krátke video z ich cesty:

Tí vystriedajú po takmer päťmesačnej misii (141 dní) Američana Kjella Lindgrena, Rusa Olega Kononenka a Japonca Kimija Juia. Ich návratový modul dopadol 11. decembra do zasneženej stepi neďaleko kazašského mesta Žezkazgan.

Príchozích kozmonautov na ISS privítala trojica kolegov vrátane astronauta NASA Scotta Kellyho (USA), ktorý vo vesmíre v rámci lekárskeho výskumu strávi rok. Ďalšími dvoma kozmonautmi sú ruskí letoví inžinieri Michail Kornijenko a Sergej Volkov. Kelly a Kornijenko zostanú na ISS do marca, čím ukončia svoju spoločnú ročnú misiu vo vesmíre.

Viac o téme: AstronautISSVeľká BritániaTim Peake
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu