Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Najväčšiu záhadu katedrály Notre Dame zrejme čoskoro vyriešia: Historik povedal, ako

Notre Dame Zobraziť galériu (4)
Notre Dame (Zdroj: thinkstock)

PARÍŽ - Ročne najznámejšiu katedrálu sveta navštívi 13 miliónov ľudí. Doteraz sa však napriek tomu nevedelo, ako a kto postavil parížsky Notre Dame. Moderná laserová technika by však mala pomôcť túto záhadu definitívne vyriešiť. V prastarých kameňoch francúzskej katedrály je totiž ukrytých viac tajomstiev, ako sa čakalo. Do pátrania sa pustil historik umenia Andrew Tallon (46).

O Notre Dame sa vie, že ju dal postaviť parížsky biskup Maurice de Sully v roku 1160. Koho ruky však katedrálu navrhli či kto ju postavil, to už sú zrejme navždy pochované informácie, v tejto súvislosti sa nenašli žiadne písomné záznamy. „Toľko atramentu sa už minulo kvôli tejto budove. A tak veľa z toho sú bludy,“ hovorí Tallon pre National Geographic.

Andrew Tallon
Zobraziť galériu (4)
Andrew Tallon  (Zdroj: National Geographic)

Dlhý čas boli nástroje na meranie stredovekých stavieb takmer rovnako staré ako samotné budovy -– ceruzky a pravítka. Ich využívanie bolo únavné, časovo náročné a s veľkou mierou chybovosti. Preto ten, kto projektoval Notre Dame, musel počítať s odchýlkami a časom, počas ktorého sa bude katedrála posúvať, rovnako ako akákoľvek iná budova.

Laserové skeny s ich vynikajúcou presnosťou by však mohli vysvetliť, ako architekt pri stavbe zmýšľal. Prvému to napadlo práve Tallonovi: „Ak svoju robotu urobíte správne, sken je presný na päť milimetrov.“ Dvom vedcom z Kolumbijskej univerzity, Petrovi Allenovi a počítačovému odborníkovi Stephenovi Murrayovi, sa tak podarilo vytvoriť trojrozmerný obraz chrámu.

Pohľad na priečelie katedrály
Zobraziť galériu (4)
Pohľad na priečelie katedrály  (Zdroj: SITA)

Nešlo však o tradičný sken, údaje pozbierané v katedrále nevedeli títo páni načítať do systému, ktorý mal tento trojrozmerný obraz vytvoriť. Na to, ako to spraviť, prišiel práve Tallon. Zakaždým, keď oskenoval časť katedrály, nahral do systému aj panoramatický záber z rovnakého miesta, a tak sa mohla každá bodka na laserovom skene stotožniť so skutočnosťou. Takýchto bodov však musel nazbierať viac ako miliardu.

Jeho hi-tech prístup ku gotickej architektúre teraz obdivujú mnohí. Pre Tallona je úspech životným naplnením, pretože už od detstva, ktoré prežil v americkom štáte Milwaukee, bol do Notre Dame zamilovaný. V súvislosti s touto famóznou pamiatkou si vždy kládol typické detské otázky „Kto to urobil?“ a „Ako to urobili?“Odpoveď na druhú otázku pomaly odhaľuje. 

Akonáhle sa Tallonovi s kolegami z univerzity podarí preskúmať celý model, budú schopný verejnosti povedať, akým spôsobom Notre Dame postavili pred takmer 9. storočiami. Odpoveď na tú prvú otázku sa ľudstvo možno nikdy nedozvie, no Tallon stále dúfa, že sa raz nájdu stratené a dlho hľadané zápisy z čias minulých, ktoré odhalia architekta a staviteľa najznámejšej katedrály sveta.

Pápež František v katedrále Notre Dame
Zobraziť galériu (4)
Pápež František v katedrále Notre Dame  (Zdroj: SITA)

Viac o téme: Katedrála Notre Dame
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu