Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Dojemné VIDEO hluchonemého chlapca: Prvýkrát dokázal komunikovať s okolím!

Patrick môže konečne komunikovať s okolím.
Patrick môže konečne komunikovať s okolím. (Zdroj: Facebook)

KAMPALA - Žijú plnohodnotný život aj keď prišli o niektorý zo zmyslov, to je dnes už bežná realita v civilizovaných krajinách. No ak hovoríme o hluchonemých deťoch, ťažko si vieme predstaviť, ako fungujú v podmienkach, ktoré nie sú pre vývoj ideálne – napríklad v Afrike. Svet ale nedávno dojal príbeh 15-ročného Patricka z Ugandy, ktorého premena po tom, ako sa naučil komunikovať s vonkajším svetom, bola závratná!

Školy, v ktorých by sa hluchonemé deti naučili znakovú reč, v podstate na väčšine územia Afriky neexistujú. Aj do tých pár, ktoré sa v okolí veľkých miest nachádzajú, musia deti chodiť niekoľko kilometrov. Výsledok však očividne stojí za to. Patrick bol celý život nešťastný, čo bolo na ňom vidieť na prvý pohľad. Nevedel komunikovať ani s vlastnou rodinou, otec mu dokázal vysvetliť len základné veci.

No potom sa dostal na hodiny znakovej reči, ktoré viedol Raymond. Hneď ako prvýkrát vedel vyjadriť svoje pocity, potreby a význam slov, Patrickova tvár sa rozjasnila a všetci videli jeho veľký a krásny úsmev. Na hodinách sa okrem neho objavil aj osemročný chlapček, no aj 80-ročná babička. To napovedá, koľko pre týchto ľudí znamená, že sa budú môcť dohovárať s okolím. Ostatne, to je veľmi dôležité pre každého človeka.

Patrickov prvý kontakt so svetom

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu