Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Slovensko opäť zabodovalo: S týmto nápojom porazilo všetky svetové veľmoci!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

SMOLENICE/KYJEV - Mimoriadne ocenenie Najlepšia medovina na svete získala na 43. svetovom kongrese včelárov Apimondia, ktorý sa konal od konca septembra do 4. októbra v ukrajinskom Kyjeve, Včelovina zo Smoleníc pri Trnave.

Smolenickí výrobcovia sa pripojili k producentom zo Slovenska, ktorí si v súhrne vydobyli najvyšší počet ocenení v konkurencii výrobcov z celého sveta. Informoval o tom Pavol Kudláč zo spomínanej spoločnosti.

"Malí slovenskí výrobcovia uspeli aj v porovnaní so včelárskymi veľmocami ako napríklad Argentína, USA, Čína, Rusko, Ukrajina a Poľsko," uviedol Kudláč. Z Kyjeva si Slováci odniesli za medovinu ešte dve zlaté, dve strieborné medaily, jednu bronzovú a tiež viacero medailí za medy.

"Z hľadiska kvality medoviny Slovensko dlhodobo dominuje i vo svetovom meradle. Slovenskí výrobcovia získavajú opakovane významné medzinárodné ocenenia za kvalitu našich produktov. Z pohľadu množstva však súhrnná produkcia všetkých slovenských medovinárov nedosahuje ani priemernú kapacitu jedného stredne veľkého vinárstva. Na Slovensku stále väčšina ľudí medovinu nepozná aj napriek jej stáročnej tradícii na našom území," poznamenal Kudláč.

Apimondia je svetový vedecký kongres včelárov a zároveň názov svetovej federácie včelárov. Svetový kongres sa koná každé dva roky, vždy na inom kontinente. Je najväčším podujatím svojho druhu. 43. ročníka sa zúčastnilo viac ako 700 odborníkov, 12 000 delegátov zo 110 krajín a vystavovateľov zo 70 krajín. Nasledujúci kongres sa bude konať v roku 2015 v Južnej Kórei.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu